Tapas på Stockholms eget vis

Gourmé och Gourmand slår sig ner i infravärmen som strålar skönt under Sthlm Tapas markiser på Pontonjärgatan.

Herrarna började med att sitta inomhus, men i mörkret hade de svårt att läsa menyerna. När det blev platser lediga intill den japaninspirerade trädgården med grus och stilrena blomkrukor slog de till. Här ute gäller djungelns lag, alltså inga bordsbokningar.

Den unga trevliga personalen småspringer för att hinna med alla gäster som vill sitta ute denna sensommarkväll. I stressen glömmer servisen att servera Gourmés öl – inte en, utan tre gånger.

Framför herrarna ligger menyer med 34 olika tapas att välja mellan. Eller tapas och tapas – menyn innehåller smårätter från hela världen och inte bara från Spanien och Medelhavsregionen.

Klassiker som pata negra, iberisk ekollonskinka (145 kronor), finns med, medan andra rätter har hämtat inspiration från Sverige, Asien och Mexiko.

I menyn hittar herrarna en massa spännande alternativ som de kryssar för direkt på menyn. Tre till fem rätter för 58 kronor styck rekommenderas och rätter som innehåller laktos och gluten är markerade med stjärnor.

Plötsligt, efter en lagom lång stund, serveras alla rätterna på en gång.

– Oj, oj, oj, här gäller det att kvickt fundera ut vilken rätt man ska börja med, säger Gourmé och plockar snabbt åt sig besticken som står i en burk på bordet.

Gourmé sätter gaffeln i en grön sparris. Snabbt spritter den spänstiga sparrisen från skifferplattan och ner i hans knä.

– De som är kvar har rätt koktid, men flingsaltet gör saltningen ojämn, säger han.

Baconlindade dadlar, som serveras med tomat- och ruccola, är en riktigt smaskig kombination. Knaperstekt salt bacon bryter fint mot de söta och mäktiga dadlarna.

Sjögrässalladen med chili och sesam har rejäl hetta och är härligt krispig i konsistensen. Pankofriterad kycklinglårfilé med chilimajonnäs är mör och den krispiga japanska paneringen fungerar bra med styrkan i chilin.

Pankofriterade jätteräkor med noch cham-sås med vinäger, mynta, lime, chili och palmsocker är även de en kick i gommen.

Quesedillas fyllda med grönsaker, serverad med Sthlm Tapas hemgjorda guacamole, görs däremot bättre på andra ställen.

Toast Skagen toppad med sikrom är fräsch, spänstig och balanserad.

Gourmé är belåten.

– Tre rätter är lagom, säger han.

Även Gourmand är mätt, men han kan ändå inte låta bli att prova efterrätterna.

Tiramisun är riktigt god. Mannen vid bordet intill, som äter en likadan, ger den nio poäng av tio, men som både grannen och Gourmé konstaterar: det är inte tiramisu. Savoiardikexen i den klassiska italienska efterrätten är utbytta mot biscotti, italienska skorpor.

Chokladcreme med syltade hallon hade vunnit på mer kakao i cremen, men är ändå god.

Gourmé och Gourmand lämnar restaurangen.

– Kanske ett besök till lite senare i år? Restaurangen är relativt nyöppnad, ambitiös och har potential. Vi tar med en ficklampa så kan vi läsa menyn.

Tapas och tapas – menyn innehåller smårätter från hela världen och inte bara från Spanien.

Fakta

Sthlm Tapas

Kök: Kreativa smårätter med inspiration från hela världen.

Miljö: Enkelt och spontant.

Pris: Prisvärda tapas för 58 kronor styck.

Fakta

Foto: anna z ek