Unga kockar prövas högst upp i DN-huset

Krögaren Pontus Frithiof driver restaurang Atelier 23, där unga kockar får möjligheten att visa upp sig.
Krögaren Pontus Frithiof driver restaurang Atelier 23, där unga kockar får möjligheten att visa upp sig.
I krögaren Pontus Frithiofs restaurang Atelier 23 på Kungsholmen får nya och unga kockar möjligheten att sätta ihop sina egna rätter och menyer.

För gästerna som vågar chansa på en oetablerad kock finns möjligheten att tidigt upptäcka fram-tidens stjärnkockar.

Atelier 23 ligger högt upp i DN-skrapan- och utsikten över centrala Stockholm är nästan hisnande från den 23:e -våningen. I köket brukar Pontus Frithiof själv var så mycket han kan.

Ett koncept som prövas på restaurangen är The Dinner Club. En till två gånger i månaden ska unga kockar, manliga och kvinnliga, som är i början av sina karriärer ta fram menyer och rätter, kvällar som sedan allmänheten kan boka in sig på.

– Jag tycker att vi som har ett namn och en plattform har ansvar inför nästa generation. Jag har själv varit ung kock och vet att man behöver lite hjälp i början, säger Pontus Frithiof.

Restaurangen öppnade i september förra året. Varje fredag kan den som vill njuta av lunchen i restaurangdelen The Dining Room, där det från mat-bordet går att följa personalens arbete med maten.

Annars brukar den inte vara öppen för allmänheten. I stället kan de olika rummen bokas och restaurangen själva arrangerar en del evenemang. The Dinner Club är ett av dem.

Tanken är att den unga kocken ska få ha möjligheten att vara stjärna för en kväll.

– Vi vill lyfta fram unga, talangfulla kockar, säger Pontus Frithiof.

Antalet gäster i restaurangen kan uppgå till 24. Varje kock får då också sätta sin egen meny och bestämma hur många rätter som ska serveras under en kväll.

De unga kockarna, oftast i åldrarna 20 till 27 år, kommer från andra restauranger runt om i Sverige.

– En del har jobbat med oss tidigare, andra jobbar på väldigt bra krogar. Vi ser det här också som en bra möjlighet att göra något roligt, säger Pontus Frithiof.