Upphottad version av amerikanskt kök

Intresset för det amerikanska köket växer – och ger upphov till fler restauranger bortom snabbmat och sportbarer. De senaste åren har floran berikats med nytillskott som Marion’s gastro dinner och hajpade hamburgerstället Flippin’ burgers.

Därför är Gourmé och Gourmand extra nyfikna när stjärnkocken Marcus Samuelsson startar nya krogen American Table på hotell Clarion Sign vid Norra Bantorget.

I samma lokal låg förut hans svenska variant av New York-krogen Aquavit. Men nu har den ganska strikta lobbylokalen förvandlats till en brokig restaurang med vardagsrumskänsla. Det är nästan fullsatt, högljutt och livligt.

Den trevliga och uppmärksamma personalen rekommenderar några olika smårätter att inleda med. Gourmé och Gourmand beställer in bintje potato chips (30 kronor), knapriga potatischips med en krämig kantarelldipp samt lobster mac & cheese (70 kronor), vilket är en lätt försvens-kad och upphottad variant av den amerikanska barnfavoriten macaroni and cheese – med hummer, prästost, cheddarost och dill.

– Krämigt och ostigt, men man hade inte sagt nej till lite mer av hummern, säger Gourmand.

Till förrätt slår Gourmand till på grilled flatbread (85 kronor) en avlång slags pizza med spenat och getost. Enkelt men gott. En riktig fullträff är Gourmés albacore tuna BLT (95 kronor) fantastisk grillad tonfisk på surdegsbröd med en röra av bland annat tomat och kapris.

– Betydligt bättre än en vanlig bacon-lettuce-tomato-macka på standardsyltan i New York, tycker Gourmé.

Som varmrätt väljer Gourmand buttermilk fried chicken (175 kronor), där fina bitar friterad kyckling serveras med rökt potatiscréme. Det hela gifter sig fint med mosade gröna ärtor, senapssås och en härlig syrad äppelsallad som enligt kyparen innehåller ”13 olika ingredienser”.

– Lite som Kentucky fried chicken, fast super de luxe. Och ett bra pris! säger Gourmand.

Gourmé är inte lika lyrisk över sin grilled hanger steak frites (275 kronor). Köttet är förvisso mört och fint rosa, men tillbehören lämnar en del i övrigt att önska. Den kryddiga bearnaisesåsen smakar kanel, vilket stör Gourmés renläriga smaklökar, och pommes fritesen är inte hemgjorda utan påminner om gatukökens variant. Ett bättre val är whole roasted duck (495 kronor för två), rikligt med saftiga bitar av helstekt anka som serveras med bönsallad och ett lite sötaktigt kinesiskt friterat bröd.

Efterrätterna är ojämna. Santa Fe brownie (70 kronor) är en alldeles för torr kaka som inte smakar särskilt mycket av vare sig den utlovade chilin, tequilan eller limen. En barnfavorit är i stället frozen strawberry milkshake (105 kronor), en liten rosa rektangel, som påminner om jordgubbsglass. För den som vill ha en sockerchock är pecan pie (110 kronor) ett alternativ.

Nöjda glider herrarna ut genom lobbyn där festsugna gäster nu samlats i baren för att ta en drink.

– Lite mer finslipning på detaljerna så kan det här amerikanska köket rocka, kommer de fram till.

Fakta

American Table

Kök: Amerikanskt. Erbjuder family dinner på söndagar och specialmenyer till högtider som halloween och thanksgiving. Miljö: Livlig bottenvåning på med designade möbler och bokhyllor fulla med pryttlar. Pris: Varmrätter 175-325 kronor.

Fakta

Foto: Jana Christina Eriksson