Utmärkta råvaror på trångt trendhak

Speceriet är bakfickan till prisbelönade Gastrologik. När Gourmé och Gourmand kliver in i den trånga, stimmiga och familjära lokalen en vardagskväll är det knökfullt. Det är drop in som gäller och gästerna får räkna med att inta första glaset ståendes i väntan på en av de 20 eftertraktade sittplatserna.

– Här finns många trevliga ölsorter att välja mellan och det finns även färskpressad äppelmust för den som vill ha något friskt och antioxidantladdat, säger Gourmé som står och sippar på en must gjord på Cox orange. Då och då tar han ett steg åt sidan för att släppa fram personalen eller de andra gästerna.

Restaurangen påminner delvis om en gammaldags specerihandel med kassadisk och hyllor fyllda av närproducerade ekologiska varor. Desto modernare är de kala vita väggarna och borden som ser ut att vara gjutna i betong.

Efter 45 minuters väntan får Gourmé och Gourmand sätta sig vid ett av långborden. Till vänster om sig har Gourmé en ung man med backslick, vars armbåge ständigt petar honom i sidan, till höger en äldre dam.

– Att sitta så här nära gillas nog av dem med social läggning. Upplevelsen här beror mycket på vilka bordsvänner du får. För förtrolig konversation finns det bättre ställen, tycker han.

Menyerna står snyggt ihopvikta mitt på bordet tillsammans med knivar och gafflar. Basen är ”New Nordic” med influenser från andra kök. Tarte-Flambé (115 kronor), som fungerar både som förrätt och mellanrätt, är ett populärt val med krispig fransk pizzabotten toppad med oxmärg, vitkål och gräddfil.

– Jag uppskattar hantverket, men smakerna glider ihop och det blir jolmigt, säger Gourmé.

Tunnbrödrullen (135 kronor) med fläskkorv, stompad potatis, pepparrot och lök däremot är en originell fullträff som aptitretare.

– Den här skulle vara perfekt som vickning vid halvfyra på morgonen, fast då skulle den behöva vara tre gånger så stor, säger Gourmand.

Genom en dörröppning bakom kassan syns de unga kockarna excellera i köket. Då och då gör de en utflykt ut i matsalen med det senast tillagade. Förvånansvärt ofta får de servera rotistekt Knäredskyckling med majonnäs, sallad och citron (155 kronor), en rätt som herrarna tycker är en trist historia.

När deras varmrätter anländer, serverade av den trevliga servitrisen, har de gjort bättre val.

Schnitzeln (195 kronor) är gjord på kalv på från Hamrånge och serveras med sallad, citron och sardellsmör.

– Maken till mör och saftig schnitzel är svår att hitta och sältan från sardellerna är perfekt, njuter Gourmand.

Gourmés bergtunga (225 kronor) är minst lika saftig och mycket god i all sin enkelhet med brynt smör och färskpotatis till.

Nu ger de sig i kast med efterrätterna. Vaniljglassen med chokladsås och nötter (105 kronor) saknar karaktär. Bättre val är ”Choklad till kaffet” (34 kronor). En formbakad chokladkaka som kan beskådas i speceriavdelningen vid kassan. Ett stort plus för den starka, krämiga och obeska macchiaton.

Fakta

Speceriet

Kök: New Nordic med influenser från andra kök. Fina råvaror från noga utvalda producenter. Miljö: Litet, armbågstrångt och familjärt. Bakficka till Gastrologik. Trendriktigt. Tilltalar alla som är sociala. Ingen bordsbokning. Pris: Varmrätter 135–495 kronor (mycket mellanrätter).