Lång väntan i baren på författarkrogen

Gourmé och Gourmand har mer än en gång bläddrat i den kokbok som krogen PA&Co gett ut och är sugna på att få uppleva kökets kokkonst.

De lyckas boka ett bord (kan endast göras samma dag) om de lovar att inte sitta längre än till 20.30. Annars återstår att vänta i baren. Och det gör många, fler ju längre kvällen lider, förutom stammisarna, som blir hjärtligt välkomnade av personalen och glider in.

Nu studerar de menyn på griffeltavlan mitt i lokalen. Den tar en stund att tyda, den här kvällen finns inte mindre än 15 förrätter att välja mellan. Flera av dem finns i hel och halv portion, till exempel rårakan med sikrom (155 /225 kronor) där en hel är stor som en varmrätt.

Gourmé slår till på halstrade pilgrimsmusslor med gotländsk tryffel, pancetta och potatiscreme (195 kronor). En spännande kombination, men inte helt lyckad tycker han. Potatiscremen gör att hela rätten känns jolmig, pancettan lyckas inte ge någon smakbrytning så att pilgrimsmusslorna kan komma till sin rätt.

Gourmand är däremot nöjd med sin rätt: crispy duck hoisin med pekingpannkakor (185 kronor). Ankan är flisad och känns nästan friterad, smakrik och tuggvänlig. Till detta gurka, morot, syltad rättika, purjo och så hoisinsås som sätter prägel på rätten. Det är lite pyssel att fixa de tunna pannkaksrullarna, men resultatet blir kvack så gott.

PA&Co är världsberömt i Stockholm för att vara många författares och skådespelares andra hem. Den här kvällen lyckas dock inte Gourmé och Gourmand spana in en enda. Men det är ju ändå maten som är huvudsaken, påminner de sig, för nu kommer varmrätterna in.

Eller vad sägs om rostad renrygg med hjortronsky och friterad västerbottenost, taggsvamp och potatisstrudel (335 kronor). Köttet har behållit sin saftighet, vilket är en konst när det gäller vilt. Under och runt köttet simmar rikligt med hjortron. Hela rätten är faktiskt dränkt i sås, god visserligen, men den tar över helt. Gourmand ger dock en stjärna för att portionen är rejält tilltagen.

Gourmé äter halstrad seafood fried noodles (295 kronor). Fint halstrad lax och torsk samt musslor och bläckfisk ligger på en spegel av en sötsur sås. En ovanlig combo, inte så dum, tycker han. Nudlarna, som stekts med grönsaker, är ganska intetsägande.

Nu är de egentligen mätta, men man kan inte besöka PA&Co utan att äta den egenhändigt skapade efterrätten gino. Jordgubbar, kiwi och banan under ett täcke av vit choklad som gratineras och serveras med vaniljglass (90 kronor för halv portion).

Gourmand njuter av ljummen granbarksost med tryffelhonung, stekt frukt och nötbröd (105 kronor).

– Slutet gott, allting gott, säger han. Kanske hade vi för höga förväntningar. Och så är det inte direkt billigt att äta här.

– Eller så ska man hålla sig till de mindre dyra klassikerna, som kålpudding för 165 kronor eller cheese and baconburger för 180 kronor, säger Gourmé, som sneglat lite avundsjukt på bordet intill.

Men nu är klockan slagen, och några som inte heller är stamgäster väntar i baren på att få sitt bord.

Fakta

PA&Co

Kök: Klassisk lyxhusman varvat med modern cross-over. Miljö: Trångt mellan marmorborden under kristallkronan, men alla är glada att få komma in i värmen. Pris: Varmrätter 165-355 kronor.

Fakta

Foto: Åsa Sommarström