Väl mycket salt på Nybrogatans nyaste

Intet varar för evigt – särskilt inte i krogbranschen. På Nybrogatan 38 har ägarbytena under de senaste åren duggat tätt. Stället fick 2008 namnet Rue du Pont Nouveau och bland krögarna fanns då medlemmar i kocklandslaget. Därefter var det folk från Tössebageriet som höll i trådarna. Sedan en tid ingår stället i Bockholmsgruppen.

Gourmé och Gourmand kikar in genom fönstret och får lust att kolla om stället håller stilen. Eftersom krogen håller några platser obokade för spontanbesök är de välkomna in.

Gourmé inleder sin måltid med kalvtartar (115 kronor), en råbiff på ypperligt kalvkött som serveras färdigblandad med citron, kapris och rödlök, en äggula på toppen och tomatsallad bredvid. Bra råbiff är ofta ett tecken på att köket är noga med råvarorna och hans förväntningar på kvällen höjs.

Gourmand är dock inte nöjd med sin krämiga anklever (75 kronor). Han var misstänksam redan innan den kom in på bordet eftersom priset var underligt lågt. Mycket riktigt finns någon lever knappt i den blekt smakande krämen.

– Vad snålt, fnyser han. Det här smakar ju bara grädde.

Efter att vännerna väntat en halvtimme kommer äntligen varmrätten. Det känns som att köket inte hinner med beställningarna.

Gourmé tar sig an ett lammlägg med sötsyrlig dillsås (185 kronor). Köttet är precis så långkokt trådigt och saftigt som det ska, om än lite för salt.

– Jag förstår att kocken vill göra sin egen variant av dillkött, däremot förstår jag inte varför han slarvar bort det sötsyrliga i dillsåsen, den smakar menlöst. Och så är det för lite sås till så mycket kött.

Gourmand får en torskgratäng (195 kronor) som är en klassisk variant med vitvinssås, spritsat potatismos och färsk spenat. Även denna gång blir han besviken. Fisken är perfekt skivig och spänstig i konsistensen. Men den är så salt att den nästan är oätlig.

Grillad tonfisk Albacore (199 kronor) ligger på en lite för syrlig vinägrett och brandade. Det senare ska göras av vitfisk som mixas med vitlök, olja och mjölk men det går inte att urskilja någon fisksmak alls. Och det är för mycket olja i rätten.

Samma oljighet finns i risotton med kanin och kronärtskocka (175 kronor) som har fin smak, men kaninen ger ett anonymt intryck och är lite torr trots att den konfiterats.

Gourmé väljer crème brûlée med kardemumma (75 kronor) till dessert. Den är ljuvligt len och vaniljsöt med knäckigt tak och är tillagad helt enligt regelboken.

Gourmand är fortfarande hungrig och väljer en mäktig marängsviss (95 kronor) med sockerbitsstora bitar chokladkaka, bananglass och kolasås. Barnsligt gott.

När de får in notan stannar den på runt 400 kronor var för maten, vilket borde göra den prismedvetne Gourmand nöjd. Men han är inte överentusiastisk

– Jag hade faktiskt hellre lagt till någon hundralapp för att få stabilare mat. Konstigt att de konkurrerar med pris, gästerna här behöver knappast hålla hårt i plånboken.

Fakta

Nybrogatan 38

Kök: Medelhavsrätter med några svenska inslag. Ojämna insatser i köket. Miljö: Förra ägarens plexiglasmöbler har ersatts av Lilla Åland-kopior. Publiken mestadels folk från kvarteren runtomkring. Pris: Varmrätter för 115–199 kronor.

Fakta

Foto: carlos montecinos