Min lokala hjälte

Ojämn kvarterskrog med fokus på service

Folkungagatan må vara en av Södermalms krogtätaste gator, men ett kulinariskt mecka är det knappast. Matboden Södermalm försöker inte heller staka ut kursen mot den högre gastronomin. I stället har man valt att fokusera på kvalitet och service. Menyn är fransk-svensk och består av idel säkra kort.

– Konceptet är lovande, precis i min smak, säger Gourmand.

– Vi kan väl smaka på maten innan vi bestämmer oss, säger Gourmé.

Från gatan är de två vännerna överens, Matboden Södermalm ser onekligen mysigt och ombonat ut. Klientelet är en salig blandning av ungt, gammalt, hippt och avslappnat. Men konsensus ska råda mellan herrarna ungefär lika lång tid som det tar att gå in genom dörren.

Samtidigt som Gourmand suger in den härligt avslappnade atmosfären dras Gourmés ögon till uppenbara brister i inredningen.

– Restaurangen må vara ny, men det betyder väl ändå inte att man kan göra avkall på vad som helst, säger Gourmé efter att ha blivit visad till bordet.

Gourmand lyssnar inte utan är redan fullt upptagen med att gå igenom förrätterna. Till slut bestämmer han sig för carpaccion (110 kronor) som serveras med pinjenötter, rödbetor, ruccola och iskall tryffeldressing – ett experimentellt och lyckat undantag på menyn.

Gourmé är även han nöjd med den klassiska rätten sniglar Bourgogne (85 kronor) som serveras med skuret sidfläsk.

Huvudrätterna, som är indelade i två kategorier, grill- och varmrätter, är mer ojämna. Bland varmrätterna/klassikerna hittas bland annat en sur och överbearbetad schnitzel (185 kronor) som skulle få en österrikare att gråta. Grillrätterna är snäppet bättre. Men aggregatet skulle behöva en finjustering. Oxfilén (255 kronor) kommer in så blodig som den beställdes och tonfisken (205 kronor) är superb, tycker Gourmand. Skinnet på rödingen (215 kronor) önskades dock inte bränt bortom igenkänning.

– Den här förkolnade ytan kan inte jag äta, säger Gourmé besviket.

Grillrätterna serveras med ett urval av tillbehör och vissa är riktiga fullträffar. Den fylliga och smakrika västerbottenpurén, den krämiga tryffelrisotton, de baconlindade gröna bönorna med en perfekt kombination av sälta och sprödhet är till exempel betydligt vassare än de rätter de ska ackompanjera.

Efterrätterna är precis som resten av menyn, helt ok, men inget utöver det vanliga. Crèmé brûléen (95 kronor) är tunn och med en perfekt yta bränt socker. Chokladfondanten (85 kronor) är spröd utanpå och krämig inuti, som sig bör, och citrontarten (65 kronor) är uppfriskande, men inte för syrlig.

Det som lyfter Matboden Södermalm är stämningen och personalen som är mer angelägen om att få gästerna att trivas än att ha koll på vad rätterna innehåller.

Uppfriskande, tycker både Gourmé och Gourmand.

– Jag hade visserligen trevligt, men på den här prisnivån förväntar jag mig mer av maten, säger Gourmé på väg ut från restaurangen.

– Kanske det, säger Gourmand.

Fakta

MATBODEN SÖDERMALM

Kök: En opretentiös kvarterskrog som serverar enkla, oftast vällagade rätter från en svensk-fransk meny. Miljö: Varmt och välkomnande. Klientelet är en salig blandning av ungt, gammalt, hippt och avslappnat. Pris: Varmrätter 150–295 kronor