Varmt och hjärtligt med fransk touche

Men det går väl inte. Här intill spelas just nu ett av världens mest berömda körverk, och du vill äta mat!

Det är en tidig kväll och Gourmé beklagar sig när den ständigt hungrige Gourmand drar med honom in på Folkbaren, vägg i vägg med Folkoperan.

– Carmina Burana kan vi ta någon annan kväll, det är inte bara den andliga lekamen som behöver tillfredsställas ser du, försöker Gourmand.

Och när de kliver in i den varma atmosfären och tar den mjukt svängda trappan upp till matsalen i övre planet är det som om all tvekan rinner av kamraten.

De får genast ett bord invid de vackert 1920-talsspröjsade fönstren och finner sig väl till rätta i sällskap av den behagligt chosefria servitrisen som snart bär in en alldeles ljuvligt smakrik ankleverterrin som serveras med lätt rostade smäckra brödskivor och med en himmelsk fikonchutney som söt kontrast (160 kronor). Vichyssoise med lövtunna skivor varmrökt älghjärta och laxromkorn (130 kronor) smeker gomseglet på Gourmé som vid det här laget glömt Carl Orffs mästerverk.

– Den här charktallriken (serranoskinka från Argal, iberisk salamichorizo och coppa från Parma, 115 kronor) känns som den finns på menyn för att täcka in Italien, inte mer, säger Gourmand, som tycker man kunde ha låtit bli grabbnäven med ärtskott som draperar anrättningen.

I matsalen trängs nu gäster i alla åldrar, även familjer med små barn, och ljudnivån stiger men är hela tiden pratvänlig.

Folkbarens förkärlek för husmanskost i kombination med det franska kökets klassiker sätts på prov då Gourmés moules marinières med frites och aioli (205 kronor) ångar in på bordet i en enorm svart emaljgryta med lock. Under locket finns en försvarlig mängd ljuvligt vitlöksdoftande mjukt mjälla musslor. I botten blir dock sältan lite för dominerande.

De färska havtornsbären lyfter renytterfilén med syltade trattkantareller, rödvinssås och hemgjord jämtpuré (310 kronor) till sällan anade höjder. Köttet smälter i munnen och tillsammans med de höstfärgglada bären och purén är rätten så mättande att Gourmand stumnar.

Kalventrecôte med märgsmör, rostad rödlök, haricots vertes och frites (260 kronor) är en fröjd och tillsammans med smörets lätta sälta blir det möra köttet alldeles oemotståndligt.

En doftslinga av hav letar sig in över de båda vännernas bord. Den kommer från bordsgrannens klassiska fisk- och skaldjursgryta (215 kronor) med torsk, blåmusslor, fjordlax, räkor och den lyxiga aioliliknande röran rouille.

– Fasen vad detta ställe är trevligt, får Gourmand ur sig när de väntar på desserten. Det finns en aura här som är tilltalande och vänlig. Man blir glad helt enkelt.

Efterrätterna är klassiska men slår kanske inte riktigt an de båda vännernas aromatiska nerver lika mycket som inledningen. Profiteroles (110 kronor) är gräddfyllda petits choux med tunna chokladsträngar. Crème brûlée (95 kronor) med rårörda hjortron blir en lite för söt avslutning och där täcket saknar den stunsiga knäckigheten.

Vännerna enas om att efter nästa operabesök avrunda med ännu ett besök i den trevliga matsalen.

Fakta

Folkbaren

Kök: Klassisk varierad meny med inslag av det franska köket, husmanskost och enklare rätter. Miljö: Varmt personlig och inbjudande matsal med atmosfär av tidigt 1900-tal. Pris: Varmrätter 110 – 310 kronor.