Ståndsmässig spis på Verandan

Ljust och vitt och dovt och dyrbart. Det är intrycket efter det första steget in på Verandan, Grand Hôtels berömda etablissemang som fick ett rejält ansiktslyft förra året.

Men när de lätt uppklädda och förväntansfulla vännerna Gourmé och Gourmand kliver på är mottagandet oväntat avslaget.

Ingen säger något. Trots att minst fyra anställda står precis innanför dörren. Vännerna pratar på men det kommer att ta in på huvudrätten innan den påfallande unga serveringspersonalen kommunicerar hörbart.

För övrigt är det mesta näst intill perfekt och det ska visa sig att den flitiga serveringspersonalen har andra talanger än de rent verbala.Menyn får det att vattnas i munnen och det är svårt att välja mellan råbiff på kalv (205 kr), dillrimmad röding (190 kronor) och Kalixlöjromstoast (315 kronor).

Men en stund senare smakar Gourmand på råbiffen som serveras föredömligt hackad, perfekt tempererad och med fint tuggmotstånd.

– Den blir en bra kontrast till äggulan ovanpå och har en utmärkt smak.

Gourmés åsikt om rödingen är nästan identisk.

– Lagom tuggmotstånd och ett perfekt samspel mellan dill och salt. Pepparrotens lite starka smak balanseras väl av den lite söta forellrommen.

Så förväntningarna inför huvudrätten är stora.

De blir flitigt uppassade och trots att det är många gäster i lokalen denna tidiga söndagskväll gör de tjocka tygerna att de ändå har lätt att höra varandra. Här förekommer inget slammer. Genom fönstret ser de båtarna vid kajen och slottet på andra sidan. Ståndsmässigt.

Gourmé har valt husets dyraste varmrätt, sjötunga Meunière med kokt färskpotatis och brynt smör (495 kronor).

Allt börjar bra när servitrisen mycket proffsigt benar ur fisken framför ögonen på honom. Inte heller är det något fel på smaken.

Men tyvärr är fisken lite för torr vilket även försämrar smakupplevelsen.

– Söndagar är förstås inte den bästa fiskdagen men om man serverar rätten så måste den ju hålla måttet. Sjötunga brukar ju formligen smälta i munnen annars.

Han saknar också något mer tillbehör än potatis och brynt smör.

Framför Gourmand ligger en grillad amerikansk flankstek med råstekt blomkål, morotscrème, chorizo och tryffel (320 kronor) och han är mycket nöjd.

– Perfekt grillat kött, mycket mört och med fin rökig smak. Den tärnade chorizon bidrar med hetta.

Men när han ätit upp hela rätten känner han sig inte riktigt mätt så han börjar genast studera dessertmenyn och bestämmer sig snabbt för crème brûlée med smak av smetana serverad med smultronsorbet (140 kronor).

– En lyckad kombination mellan öst och väst, kan man säga.

Även Gourmé är nöjd med sin mjölkchokladparfait med mandelnougatine och ljummen hallonkompott (125 kronor).

– Parfaiten är utmärkt men mandelnougaten är nästan lite väl hård. Fast sammantaget är det en fin avslutning.

Pepparrotens lite starka smak balanseras väl av den lite söta forellrommen.

Fakta

Verandan, Grand Hôtel

Kök: Klassiskt franskt och svenskt kök med amerikanska inslag.

Miljö: Vackert och behagligt. Ljudvolymen överröstar inte samtalen.

Pris: Varmrätter 215–495 kronor.

Fakta

Foto: Johan Kindbom