Vet hur en slipsten ska dras

Vädret gjorde en helomvändning från ljuvlig försommarvärme till gråruggigt regn, men eftersom det var svårt att få bord trotsar Gourmé och Gourmand vädergudarna, tar Djurgårdsfärjan och en paraplypromenad för att prova nya Oaxen Slip. Väl där är de båda vännerna överens om att det var värt det. Bistron, som är en bakficka till nya finkrogen Oaxen Krog, är mysig även i regnväder. Lokalen är råbarkad men vacker med fönster mot det gamla hamnområdet och vattnet.

– Jag tror att jag avstår från kalvhjärta och lammtunga, konstaterar Gourmé när han läser menyn.

I stället hugger han i med friterade krabbkakor med sesam, koriander, bönkräm och fänkålssallad (145 kronor). De smakar härligt hemgjorda med fint krabbkött och är precis lagom krispiga. Till krabbkakorna serveras fänkålssallad och en riktigt het sås som även säljs på Oaxen skafferi vid Mariatorget.

Charktallriken är ett utsökt urval av skinkor och salami med det mycket trevliga tillbehöret pepparrotsinlagda grönsaker (155 kronor).

Ostronen serveras här under rubriken tilltugg (35 kronor styck) och är utmärkta. Sardellerna (65 kronor) serveras naturella serveras på en tallrik fläckad med lite olja.

Maten är lika avskalad som lokalen, men också lika gedigen med omsorg i varje detalj. Smakerna är rena och enkla, något som tilltalar Gourmé och Gourmand. Inga såser, inget tillkrånglat. Du beställer grillad fisk eller kött och det serveras rakt upp och ner.

– Men det är det enkla som kräver de bästa råvarorna, säger Gourmé.

Och råvarorna, det är ingenting som Oaxen Slip fuskar med. Sedan väljer man tillbehör som middagssällskapet med fördel kan dela.

Gourmand kan inte motstå frestelsen att beställa kungskrabbarm (265 kronor) och han blir inte besviken. Krabbarmen är delad i fyra delar och marinerad i en currydressing. Krabbköttet är fräscht och smakrikt.

Dragen bakad fläsksida i ångat bröd (145 kronor) är en rätt som kommer att få herrarna att återvända till Slipen. Till ett mycket bra pris serveras perfekt tillagat kött med finstrimlade grönsaker och rätten har en fräsch lätthet.

Hängmörad skarebiff (285 kronor) serveras med ett härligt kryddsmör på körvel, rosmarin och timjan och örterna är så färska att det känns som om de just plockats från kryddträdgården. Oxbringan (175 kronor) är möjligen en besvikelse, köttet är lite torrt.

Tillbehören grillad Hörningsholmssparris med riven duraost (55 kronor) och rostade jordärtskockor med skal och rökt majonnäs (45 kronor) är precis så goda som det låter rekommenderas varmt.

Efterrätterna går inte av för hackor de heller. Vem kan motstå marängsviss med rostade nötter (95 kronor), en blandning av glass, maränger, chokladsås och goda nötter.

– Barnsligt gott, konstaterar Gourmand.

PiteJohans chokladkaka (95 kronor) är en riktigt krämig och söt chokladkaka som smälter i munnen. Den serveras med vaniljglass, kolasås och hasselnötter.

Men till slut sitter ändå de båda vännerna och slåss om marängsvissen. Tallriken behöver knappt diskas när de är klara.

Men det är det enkla som kräver de bästa råvarorna.

Fakta

Oaxen Slip

Kök: Vällagat med betoning på svenskt och säsong. Oaxens matkonst för gäster utan den tjockaste plånboken.

Miljö: Snyggt renoverat sliperi med uteservering i hamnområde.

Pris: Varmrätter 110–395 kronor.

Fakta

Foto: Hannah Modigh