Viktigt att välja rätt rätt på Taket

En halvt dold trappa leder upp till betongtaket på Hornstulls tunnelbanestation intill Högalidsparken. Bakom vildvinet breder restaurangen med det passande namnet Taket Hornstull ut sig.

Runt baren, som ser hemsnickrad ut med trärena brädor och plasttak, är det packat med sorlande gäster. Taket är en del av Greenhouse Hornstull, ett miljötekniskt experimenthus.

Gourmé och Gourmand går över den gräsliknande gröna mattan och slår sig ned vid en rustik trädgårdsmöbel med utsikt över Hornsbruksgatans fasader och toppen av en lyftkran.

De tittar på menyn, som är lika enkel och anspråkslös som stället i övrigt med ett fåtal säkra rätter från olika kök.

Herrarna bestämmer sig för att prova carpaccio (105 kronor) och gazpacho (95 kronor), en italiensk och en spansk klassiker till förrätt.

– Kapris och tryffeldressing med välkommen sälta ger ny mening till carpaccion. Och rikligt med ruccola och lagrad parmesan, säger Gourmé belåtet.

Den svala kryddiga tomatsoppan med räka och örtbröd är en fullträff, köket har lagt ned omsorg.

En näve räkor (105 kronor) är däremot lite av en besvikelse. Det är svårt att avgöra om räkorna har varit frysta eller är färska, som det påstås. Aiolin är mer smaklös än den man köper på burk på stormarknaden.

En småsur toast Skagen (hel 165 kronor, halv 98 kronor) serveras med lätt bränt bröd.

I väntan på varmrätterna njuter herrarna av att kunna sitta utomhus en ljummen sensommarkväll.

Det verkar även de övriga gästerna göra. De flesta verkar vara närboende Södermalmsbor eller kollegor på after work.

Även personalen är avslappnad och trevlig. Starkölen på fat har tagit slut och en gäst kommenterar att han egentligen vill få ölen i portioner om 45 centiliter. Övriga gäster konsumerar obekymrat 33 centiliters flasköl och inte minst rosévin.

Den amerikanska klassikern pulled pork barbecue (179 kronor), långsamt tillagat fläsk som nästan faller sönder, är härligt mustig och serveras med perfekt rostad färskpotatis och glaserade morötter samt tryffelsås.

Halstrad röding (189 kronor) med färskpotatis, babyspenat och primörer är ett bra val en varm sommarkväll med sina lätta milda smaker, som dessutom passar väl till husets vita vin.

Bookmaker toast (185 kronor) på flankstek med pepparrot, dijonsenap och äggula får godkänt, men köttet är lite träigt och rätten utan finess.

Solen har gått ned, men värmen hänger sig kvar när herrarna beställer in efterrätter, säkra enkla kort som går i linje med resten av menyn.

Äkta vaniljglass med söta jordgubbar (65 kronor) är alltid gott.

Chokladtryffel (25 kronor) består av två ovanligt mumsiga bitar av mörk och vit choklad.

– De gäster som kryssar rätt i menyn får en vällagad prisvärd trerättersmåltid här. Men det är ojämnt och de mindre lyckosamma hittar bättre matställen nästgårds, säger Gourmé.

De gäster som kryssar rätt i menyn får en vällagad prisvärd trerättersmåltid.

Fakta

Taket Hornstull

Kök: Säkra lättlagade klassiker från olika kök.

Miljö: Gömd grön oas på taket av brutal betongbyggnad. Enkelt, skönt utomhushäng.

Pris: Varmrätter 165–189 kronor.

Fakta

Foto: Jan Ekman