Vit pizza kvällens höjdpunkt

Det är ju rätt trist att behöva rensa munnen från sand från medelhavets botten det första man gör, säger Gourmé lagom irriterat och tittar ut mot Kornhamnstorg i Gamla stan.

Finsmakaren har precis avslutat sin förrätt som består av vinkokta vongolemusslor och blåmusslor (135 kronor). Tillsammans med Gourmand sitter han på krogen med samma namn som adress: Kornhamnstorg 53.

Vid köksrodret på den nya krogen står Marco Baudone som tidigare bland annat har jobbat på Gamla stan-krogen Le Rouge. På Kornhamnstorg 53 är det fransk-italienskt som gäller. Bistron serverar frukost, lunch och middag.

Men musselförrätten är som sagt ingen höjdare. Förutom att det är mycket sand i vongolemusslorna är dessutom buljongen trist, platt och har lite för mycket rå och besk vinsmak. Gourmand kör i sin tur kalv­råbiff (165 kronor). Förutom att köttet är aningen kompakt är det en bra start på middagen.

Majonnäsen med färsk tryffel vid sidan av är generöst portionerad.

– Men det blir kanske lite för mycket feta tillbehör med både friterad kapris, en massa parmesan och tryffelmajo, säger den trots allt nöjde Gourmand.

En del av huvudmenyn är vita pizzor utan tomatsås. Gourmand tar en som toppats med gårdsgris, svartkål och lökkompott (155 kronor). In kommer kvällens höjdpunkt.

– Saftig gris och svartkål tillsammans är nästan som skinka och grönkål på ett halländskt julbord. Och lagt på en pizza med den söta lökkompotten till blir det ett ljuvligt äktenskap mellan Italien och Halland, säger Gourmand.

Gourmé satsar på skreitorsken (295 kronor). Firren serveras med ”brandade” – ett slags lapskojs med potatismos och torsk mixat tillsammans. Fisken är helt perfekt tillagad, köttet är blankt och faller isär när gaffeln rör vid den.

– Spenaten till är också god och så saftig att någon sås knappt saknas. Men moset som bara smakar fisk tillför för lite till rätten. Det blir för mycket fisk på tallriken, säger Gourmé.

Till dessert känner Gourmé att han måste testa crème brûléen (95 kronor) som ju är ett måste på en fransk bistro. Och brûléen är stabil.

– Bra crunch på det brända sockertäcket. Apelsintouchen i grädden är god och allt är lagom sött, säger Gourmé.

Gourmands baba au rhum (95 kronor) är också god och bra dränkt i sprit.

– Och att man har hällt på en tiramisucreme i stället för vispgrädde är trevligt. Sött, spritigt och smarrigt, säger Gourmand.

Kornhamnstorg är en helt okej bistro, med helt okej priser och en väldigt snygg modern lokal som lyfter krogen ett snäpp.

Inget käk är direkt dåligt (förutom musselslarvet), men förutom pizzan med gårdsgris lyfter inget heller till skyn. Det är gott på Kornhamnstorg – varken mer eller mindre.

Fakta

Kornhamnstorg 53

Kök: fransk-italiensk bistro.

Miljö: Gråmålade väggar och mässingsinredning.

Vegetariskt: Ja, en förrätt och en huvudrätt, ”kvällens vegetariska”.

Priser: Varmrätter 135–295 kronor.