Min lokala hjälte

Zeppelin satsar på fusion och kvällsöppet

Roland Koschinski driver Café Zeppelin. Till helgen börjar han med kvällsöppet och brunch.
Roland Koschinski driver Café Zeppelin. Till helgen börjar han med kvällsöppet och brunch.
Till helgen får Kungsholmen en ny kvällsöppen krog när Zeppelins vincafé utökar öppettiderna. På menyn blandar ägaren Roland Koschinski svensk husmanskost med käk från medelhavet – och hemlandet Tyskland.

I slutet av 2015 slog Roland Koschinski upp dörrarna till Zeppelins vincafé på Wargentingatan 3 på Kungsholmen. Då serverade han luncher i lokalen som bara rymde femton personer.

Två år senare har sittplatserna nästan dubblerats och den här veckan börjar restaurangen ha kvällsöppet på fredagar och lördagar – och brunch på söndagar.

– Det är många gäster som har tyckt att vi ska göra det, berättar Roland Koschinski.

Från kryssningsfartyg till stjärnkök

Han kommer ursprungligen kommer från Tyskland och har en lång erfarenhet av krogbranschen internationellt.

De senaste 35 åren har Roland Koschinski gjort allt från att arbeta som kock och köksmästare på både kryssningsfartyg och i stjärnkök, till att driva tre restauranger i Spanien.

Satsar på ekologiskt och närproducerat

När han flyttade till Stockholm för fyra år sedan var det för kärlekens skull. Till en början jobbade han på Yasuragi men efterhand föll det sig naturligt att öppna eget även här.

– Jag behövde acklimatisera mig lite och lära mig om hur svenskar äter först, säger han och skrattar.

På Zeppelins vincafé agerar Roland Koschinski både ägare och kock. Här satsar man på ekologiska och närproducerade råvaror.

Fusion av svenskt, asiatiskt, spanskt och medelhavet

– Och maten är en fusion av svenskt, asiatiskt, spanskt, medelhavsmat och tyskt, berättar han.

På menyn hittas varmrätter som sherrygravad oxfilé med palsternackpuré, och laxterriyaki med fruktsalsa och limewasabipuré, såväl som sötsaker som crema catalana och en strudel gjord på äpplen och päron.

– Jag försöker alltid laga mat som gör mig exalterad, säger han.

Restaurangens nya öppettider börjar gälla nu till helgen.