Zink låter gästen stå och trampa

Det är karnevalsstämning på Biblioteksgatan. Gourmé och Gourmand kryssar fram mellan smakprover och jippon till krogen med den röda markisen, mitt i vimlet. Det är fullt med folk även inne på Zink grill.

Hovmästaren tränger sig genom folkklungan och välkomnar vännerna.

– Vi har bokat bord för två, säger Gourmé.

Hovmästaren ser sig om och ber dem att ”vänta här”. Sedan går han ut och ställer sig och pratar med några bekanta. Gourmé och Gourmand tittar häpet på varand­ra. De försöker få ögonkontakt med mannen genom fönster­rutan, men han tittar förbi dem. Till slut får de hjälp av en i personalen som ursäktar sin kollega: ”Ta det inte personligt.”

Gourmé som har varit på krogen flera gånger tidigare berättar att det varit likadant varje gång. Väl vid bordet brukar servicen vara utmärkt, men Zink grill har stora problem med mottagandet av sina gäster.

Vännerna inleder middagen med ett glas cava och ett marmorblock med tunt skuren pata negra som varit lagrad i helt galna 48 månader (229 kronor). Skinkan är nästan svart och mättad med smak. Men fettet har börjat bli trögt i konsistensen och fastnar liksom i gommen. Kanske är 48 månader i överkant?

Som förrätt beställer Gourmand ankleverburgare (185 kronor) och får in två små briocher med smältande anklever och en syrlig marmelad till. Lyxiga smaker.

Gourmé väljer blini med en generös portion kalixlöjrom (189 kronor), finhackad lök och gräddfil i tre skålar bredvid. Den ryska pannkakan är större och högre än Gourmé är van vid, men han gillar det.

Zink grill har en härlig skapelseberättelse. I en stor hangar utanför Paris hittade ägarna en vacker bardisk i zink, ädelträ och marmor från 1933. De slog till och började sedan leta efter restaurang­lokal i Stockholm. 2008 slog de upp dörrarna på Biblioteks­gatan. Krogen har mycket hjärta och har blivit ett stamhak för dem som jobbar i närheten. Kött, och framförallt grillat kött är, är det köket gör bäst. Men Gourmé blir positivt överraskad när han ser den nya rätten på menyn: Grill vegetariana (215 kronor). Han provar.

Grill vegetariana är dock en stor besvikelse. Den består av zucchini, aubergine, lök, tomater, några brödskivor med parmesan och portabellosvamp fylld med en röra som smakar paprika och soltorkad tomat.

– Det här är vegetariskt på det där tråkiga viset, när allt smakar likadant. Tjatigt, säger Gourmé.

Gourmands kalvfilé al limone (235 kronor) är en fantastisk anrättning i all sin enkelhet. Den grillade kalvfilén serveras med en sky av citron, smör och salvia som med sina klara friska smaker ackompanjerar det milda köttet.

Alla Zink grills efterrätter kostar 79 kronor. Gourmand tar en citrontarte vackert garnerad med maräng. Det är gott men en för stor portion, till och med för honom.

Gourmés crème brûlée lämnar inget i övrigt att önska. Den är gjord i en bred, låg form så att man får mycket av det knastriga locket av smält socker.

Det här är vegetariskt på det där ­tråkiga viset.

Fakta

Zink grill

Kök: Franskt och italiensk. Bra kött, särskilt grillat och kallskuret.

Miljö: Snygg bistro med zinkbar från 1933.

Pris: Varmrätter 175–300 kronor.

Fakta

Foto: Hannah Modigh