Fantastiskt fläsk men fisken är botten

Grillad havskräfta.
Grillad havskräfta.
Rocklundagris med grissås.
Rocklundagris med grissås.
Råbiff med jordärtskockschips.
Råbiff med jordärtskockschips.
Avskalat och modernt. Fast med gamla skolplanscher på väggarna.
Avskalat och modernt. Fast med gamla skolplanscher på väggarna.
Flera guldkorn – men också några floppar när Sixten och Frans låter ingredienserna visa upp sig.

Lokalen är modern: Avskalad, småindustriell och pyntad med stora och små gröna växter. Menyn är också samtidsenlig: kort och med stort fokus på säsongens råvaror. Ingen ingrediensfest utan de tre, fyra komponenterna som ligger på tallriken får ett stort ansvar.

Ibland fungerar det bättre, som Sixten och frans version av krispig anka (240 kr), där det frasiga skinnet är utbytt mot friterad ostronskivling. Men tillhörande kantareller och skysås är inte lika kul. Hälleflundran (295 kr) är däremot ett bottennapp. Den är något torr. Och för det finns inga ursäkter.

– Tillbehören fänkål och smörsås kan inte själva bära rätten, säger Gourmé som dessutom avfärdar makrillen på en bädd av gazpacho (215 kr) som tråkig.

Förrätterna grillad havskräfta och skålen med råbiff som toppas med jordärtskockschips är båda bättre versioner av de raka tydliga rätter som Sixten och Frans verkar vilja leverera. Beställer du en råbiff till huvudrätt får du dessutom pommes frites som är ljuvliga; smala, hårt friterade och hårt saltade.

Lammköttet (265 kr) hör också till de mer lyckade rätterna. Med sin mynta­spetsade ärtpuré och stora flagor rostad vitlök är Gourmé och Gourmand överens om att de börjat hitta rätt i menyn. Men det är först när de smakar fläskrätten Rocklundagris med grissås (250 kr) som polletten trillar ner. Fläsk med tillhörande benbit smakar otroligt mycket och det nästan söta köttet passar bra ihop med mangolden och den skarpa kryddningen.

Kaffet på maten är av den fruktigare sorten och serveras som en rak kopp snutkaffe. Cappuccino och andra italienska varianter finns inte på menyn. Efterrätterna provas pliktskyldigt, men går att skippa helt.

– Grädde med smulade digestivekex och hallon? Kom igen. Varför betalar jag en hundring för det här? säger Gourmand.

Servitrisen är trevlig och svarar engagerat på sällskapets frågor. Hon ställer sig aldrig på huk, något som är rätt ovanligt i dessa dagar.

– Att hon väljer ut en riktigt bra pinot noir gör inte saken sämre, säger Gourmé, medan Gourmand tittar på notan och konstaterar att till det priset måste vinet smaka.

Vill du hellre gå någon annan stans? Här finns våra senaste krogrecensioner.

Få stenkoll på helgen och läs de bästa reportagen från Mitt i Stockholm – prenumerera på vårt nyhetsbrev Fredagspepp!

Fakta

Sixten och Frans – så tyckte vi

Betyg: Gourmé: 3, Gourmand: 3

Adress: Fridhemsgatan 43, Kungsholmen.

Kök: Modernt.

Varmrätter: 185–290 kr.

Miljö: Avskalad industri i hipp tapping.

Vegetariskt: Ja, herrarna provade betor med labneh, pistagenötter och mynta som var riktigt god.