Glad brasiliansk överraskning

1. Mysigt brasilianskt med mycket färg.
1. Mysigt brasilianskt med mycket färg.
2. Feijoada Brasileira.
2. Feijoada Brasileira.
3. Sorvete de manga.<b> </b>
3. Sorvete de manga.<b> </b>
4. Filé mignon.
4. Filé mignon.
På Boteca da Silvania kan gästen förvänta sig rikliga portioner med intensiva smaker och mycket kött. Bra för den hungriga och till rimliga priser. Miljön är lite som maten – spännande och familjär.

Knökfullt är det den fredagkväll när Gourmé och Gourmand beställt bord på den lilla brasilianska krogen. Vinden viner kall trots att solen skiner och utanför fönstret på andra sidan kanalen syns Karlbergs slott.

Det blir en inspirerande kontrast till den brasilianska utstrålningen i den lilla lokalen. Här är väggarna knallgula och täckta av små hyllor, tavlor, hjärtan, papegojor, blommor, fjädrar och andra souvenirer.

När vännerna fått sina platser och tittat sig mätta en stund känner de suget från magen och greppar menyn.

– Kibis är brasilianska smakrika köttbullar (65 kronor), konstaterar Gourmand. Jag är hungrig som en varg.

Gourmé tar lite längre tid på sig och tvekar mellan frango da mamãe (85 kronor) och scampi (99 kronor) men väljer det första och ångrar inte det när han tagit första tuggan av kycklinglåren som är vällagade efter ”mammas recept”.

– Den här grytan väcker verkligen många smaklökar samtidigt. Särskilt i kombination med den pico de gallo-aktiga röran av färska tomater, koriander, paprika och lök.

Gourmand är inte riktigt lika förtjust i sina köttbullar

– Köttsmaken är inte speciellt framträdande eftersom bullarna mest består av bulgurmjöl. Den här gryniga konsistensen påminner om falafel. De är goda men tyvärr på gränsen till för torra. Fast koriandern räddar dem med sin fuktiga smak.

Många av gästerna är här i stora sällskap och stämningen är familjär mellan dem och de två servitriserna.

Gourmé fortsätter med moceca de peixe (255 kronor), en fiskgryta med scampi och kokosmjölk, serverad med ris.

Fint tuggmotstånd i jätteräkorna och en fantastisk smaksättning med kokosmjölken, paprikan och koriandern.

Gourmand har valt Brasiliens nationalrätt feijoada Brasileira (210 kronor) som innehåller svarta bönor torkat nötkött, rökt revbensspjäll, fläskkött och olika kryddade korvar. Rätten serveras bland annat med ris och apelsinskivor.

– Oj, den här mörka massan är faktiskt lite av en matkulturkrock för mig. Den intensiva köttsmaken, bönorna och den tjocka salta såsen – allt är väldigt tungt. Intressant kan man säga men väldigt mäktigt på alla sätt.

De avslutar med några riktigt fina desserter och brasilianskt kaffe.

– Åh, den här mangosorbeten (75 kronor) är bland den godaste jag någonsin ätit, konstaterar en lycklig Gourmand. Den har kylan av sorbet men inte dess isiga smak. Här är den mer som glass.

Gourmé fann sin brasilianska crème caramel-pudding (75 kronor) fint krämig med en bra och sockrig sås.

Proppmätta nästan rullar de fram längs kanalen.

– Hur som helst är det alltid kul att få bli överraskad för en sådan som jag, säger Gourmand.

Fakta

Boteca da Silvania, Kungsholms strand 173