Här är musiken bästa kryddan

Kylig kväll och tom uteservering.
Kylig kväll och tom uteservering.
<b>K</b>ycklinggryta serverad med ris.
<b>K</b>ycklinggryta serverad med ris.
Vegetarisk risotto med portabello, zucchini och paprika.
Vegetarisk risotto med portabello, zucchini och paprika.
Halloumi, parmaskinka och melon.
Halloumi, parmaskinka och melon.
På Bluesbaren är det musiken, inte maten, som sätts i främsta rummet. Men maten är hygglig, och priserna låga.

Klockan är åtta en fredag när Gourmé och Gourmand kliver innanför Bluesbarens dörrar på Hornsgatan. Uteserveringen är tom på folk i den kyliga försommarblåsten, men innanför är det desto varmare.

De runda små borden närmast musikerna längst in i lokalen är redan fulla och de flesta har en eller flera öl på bordet. Gourmé och Gourmand får ta plats i baren.

– Vi blir nog de enda som beställer flera rätter här i kväll. Eller någonsin? kommenterar Gourmand situationen.

För det kurrar i herrarnas magar.

– Vad ska du beställa? undrar Gourmand.

– Va? svarar Gourmé.

Det här är ingen restaurang som bjuder in till samtal, men vad ska man förvänta sig när musiken står i centrum.

Bandet har precis kört i gång sitt första set. Bluesens största namn är temat både för bandet och för den korta menyn. Rätterna är namngivna efter storheter som BB King och Nina Simone, men legenderna har inte någon uppenbar koppling till maten, som består av allt från italiensk risotto till thai-inspirerad gryta och köttbullar.

En kvart efter beställningen står förrätterna på bardisken. Gourmand hugger in på sin Howlin Wolf (95 kronor), som består av avokado, gräddfil, stenbitsrom, gräddfil och gräslök. Ingredienserna serveras separerade på en stor tallrik. Spänningen är inte direkt olidlig utan rätten är precis vad den utger sig för att vara.

Samma gäller för Gourmés R. L. Burnside (95 kronor), bestående av halloumi, melon och parmaskinka. Rätterna har även varsin sallad på paprika, gurka och granatäppelkärnor.

När bandet har lyckats få i gång publiken, som nu svarar sångerskan i kör, är det dags för varmrätten. Gourmé och Gourmand är fortfarande de enda som inte bara dricker en öl eller negroni.

Risotton Nina Simone (165 kronor) smakar fylligt av svamp och parmesan.

– Och krämigheten vägs upp av risets tuggmotstånd, blir Gourmands omdöme.

Rätten serveras med samma sallad som förrätterna. Likaså Gourmés oxfilé med kantarellsås och klyftpotatis, kallad John Lee Hooker (195 kronor).

– Salladen verkar vara en favorit i repris, konstaterar Gourmé.

Oxfiléns möra, lättuggade bitar serveras medium rare. Gourmé är nöjd.

– Men borde inte kyparen ha frågat hur jag ville ha den? undrar han.

Till tonerna av Ella Fitzgeralds ”Black Coffee” kommer efterrätterna in. Gourmand är nöjd med sin kladdkaka (95 kronor). Men han tycker att Gourmés kokosdröm (95 kronor) ser betydligt mer spännande ut. Efter en mun av den knäckiga kokostårta spärrar han upp ögonen av förtjusning. Sedan tar han helt sonika Gourmés tallrik – han kan inte motstå frestelsen.

– Och jag som inte ens är särskilt förtjust i kokos, säger han efter att halva tårtan är uppäten.

– Jag skulle kunna tänka mig att gå hit enbart för den här kokosdrömmen. Och för musiken då, säger Gourmé.

Fakta

Bluesbaren, Hornsgatan 55

Kök: Ingen särskild inriktning.

Miljö: Avslappnat, många stammisar kommer för att lyssna på blues och dricka öl.

Vegetariskt: Ja.

Pris: Varmrätter 155-199 kronor.