Heta rätter på kort meny

Paneer shasliq, marinerad och grillad indisk ost.
Paneer shasliq, marinerad och grillad indisk ost.
Naanbröd med hemlagad indisk ost.
Naanbröd med hemlagad indisk ost.
Duck green curry och spicy chicken rista.
Duck green curry och spicy chicken rista.
Den här veckan besöker Gourmé och Gourmand East India på Kommendörsgatan på Östermalm.

Fredag, klockan har just passerat 20, och helgen är sådär ny så det fortfarande pirrar i kroppen. Kanske lite av kyla också, för just denna kväll virvlar höstlöven runt Karlaplans torrlagda fontän.

Vad passar då inte bättre än en het indisk middag, tänker herrarna och kliver in i lokalen i hörnan Kommendörsgatan-Styrmansgatan.

– Sätt er var ni vill, säger en i serveringspersonalen.

I restaurangdelen verkar barnfamiljerna avrunda med glass och plonkande spel på Ipaden. Loungedelen fylls långsamt på av väldressade och vattenkammade östermalmsherrar i övre tonåren som läppjar varsin öl.

Det blir loungen. Barnfamiljerna får ha sitt fredagsmys ifred, slår herrarna fast.

Menyn är kortare än på en traditionell indisk krog, och priserna lite högre.

Förrätterna är fullproppade med smak. Bäst är den hemlagade osten panir sasli (95 kr) som serveras med en sötsyrlig mangosås och en kall yoghurtsås, raita. Små fyrkantiga ostbitar som stekt med färsk spenat, örter och lök.

Eastern shrimp (110 kr) och chicken lollipop (105 kr) är friterade räkor och kycklingklubbor. Frasiga munsbitar, även om man kunde ha varit mer sparsam med frityrsmeten.

Skippa svennebanan-valet tikka masala och tandoori grill, och våga testa till exempel green duck curry (205 kr) där otroligt mört ankkött sällskapar med örter, grön chili, färska grönsaker och citrongräs i kokos- och currysås.En smakexplosion utan att lämna bukfylla.

Ett bättre val är också vindaloo-varianten spicy chicken rista (195 kr), som trots sin heta kryddning är mer än ett mandomsprov. Här har smakerna fått koka ihop ordentligt, så att man bara förnimmer nyanser av de olika ingredienserna. Mycket angenämt.

Naanbröden, med otroliga kryddningar som svartkummin och sesamfrön, eller det nästan semmelsmakande peshwari naan, med honung, mandel, kokos och russin, fångar upp toner i maten som helt hade försvunnit med bara ris till.

Det söta vita brödet är perfekt att smeka skålkanten med för att få i sig sista droppen sås, anser Gourmand.

Efterrätterna är indiskt söta, och bäst efter allt ris, naan och kryddor är en svalkande kula kulfiglass (85 kr), där russin, kokos, pistagenötter och saffran ger den där extra magiska knuffen så herrarna åter vågar möta den annalkande hösten utanför.

Få koll på höstens krognyheter i Stockholm, läs vår guide här.

Fakta

Så tyckte vi:

Adress: Kommendörsgatan 46

Kök: Blandat indiskt kök

Miljö: Mörkt men mysigt. Bullrig restaurangdel och avslappnad loungedel.

Vegetariskt: Ja

Pris: Varmrätter 179-249 kr.

Betyg: Gourmé: 4 Gourmand: 4