Min lokala hjälte

Tamt kryddat på stans grönaste finkrog

Bakad portabello, och inkokt kronärtskocka med grillad spetskål.
Bakad portabello, och inkokt kronärtskocka med grillad spetskål.
Restaurang Växthuset satsar hårt på det gröna, med en helt vegansk meny. Men hur mycket vi än vill att det ska vara bra så har man en bit kvar.
Fakta

Växthuset – så tyckte vi

Adress: Hammarby Slussväg 2, Södermalm

Kök: Vegansk fine dining.

Pris: Mellanrätter för 135 kr.

Miljö: Hemtrevligt och hipstervänligt.

Vegetariskt: Japp, all mat är vegansk.

Betyg: Gourmé: 2, Gourmand: 3

Växthuset är Under brons nya, veganska fine dining-satsning. Vegokocken Anders Ramsay har värvats som kökschef och det tidigare konceptet Late Night Dining har slopats. Från och med nu öppnar köket vid den kristliga tiden 17.00. Menyn består av säsongsbetonade­ mellanrätter som serveras ”family style”, vilket innebär att gästerna delar på maten. Här finns också en rad sido­rätter att välja ­mellan.

Skockan kvällens mest lyckade

Rudolphi’s, små potatis- och svampkroketter (55 kr) ser ut som gyllene små frityrdrömmar, men är blöta och alldeles för snällt kryddade. Sweet potato french fries (55 kr) är betydligt frasigare, men smaken av ingefära och chili är knappt märkbar. Choked on Arti (135 kr) är en inkokt kronärtskocka med grillad spetskål, svartrotspuré, misosås och svart vitlökskräm. Vacker, och kvällen mest lyckade rätt.

– Milda men djupa smaker, säger Gourmé.

Svart risotto med kastanj, och sötpotatis- och fänkålssorbet, kardemummaglass och körsbärssorbet.

Svart risotto med kastanj, och sötpotatis- och fänkålssorbet, kardemummaglass och körsbärssorbet.

Nästa rätt, en Dehli Brinjal Curry (135 kr) består av grillad aubergine,­ pistage, currysås och rödkåls­cachumber. Även här saknas kryddorna, tyvärr. Såsen smakar mest ­tomat.

– En bra curry ska ha betydligt mer stuns, säger Gourmand.

Risotto som risgrynsgröt

Kvällens lågvattenmärke är ändå Dark Forest Risotto, en svart risotto med kastanj, tranbär och bakad lök (135 kr). Riset är överkokt och tillsammans med tranbären påminner den om en undersaltad risgrynsgröt.

Vännerna sätter sin tilltro till desserterna – och blir inte besvikna. House Ice & Chocosoup (120 kr) är en trio i glass med sötpotatis- och fänkålssorbet, kardemummaglass och körsbärs­sorbet och smakar fräscht och ­fruktigt. Pavlova (120 kr) och Dougnot Blow (120 kr) är mer än godkända.

Gourmé & Gourmand vill så gärna tycka om Växthuset. Restauranger som satsar på vegansk fine dining är sällsynta. Men var är självförtroendet? Stockholmarna tål betydligt mer smak än så här.