Superläge på Hötorget– men ojämnt kök

Färdigrenoverat i Pub-huset.
Färdigrenoverat i Pub-huset.
Fjällröding.
Fjällröding.
Terrin.
Terrin.
Rockefeller dirty martini.
Rockefeller dirty martini.
Gourmé och Gourmand strosar genom ett försommargrant Stockholm. På Hötorget plockar försäljarna ihop sina stånd.

– Men titta, de har öppnat, utbrister Gourmé.

Efter vad som känns som flera år av renovering har nu Scandics nya hotell Haymarket öppnat i gamla Pub-huset.

I botten finns en cocktailbar, ett kafé och en restaurang som heter Paul’s. Inredningen andas art noveau och lyx. Allting blänker och skimrar nytt.

Våra matglada vänner kikar in och frågar om det finns ett bord för två. Det visar sig att det finns gott om lediga bord.

– Det verkar inte som att folk har hittat hit än, säger Gourmand.

De får ett bord med utsikt över Hötorget och Konserthuset.

– Vilket läge!

Gourmé blir helt till sig över deras Rockefeller dirty martini – med ett ostron i.

– You’re so dirty, retas Gourmand.

Menyn är föredömligt kort.

– Det borgar för kvalitet när köket inte påstår att de kan leverera ett 20-tal varmrätter, säger Gourmé.

De beställer in lite snacks. Reubenkroketter (35 kronor/styck) är friterade bollar med ett innanmäte av härligt trådigt långkokt kött med smak av rökt märg. Till dem en dipp av surkålsmajonnäs som passar som hand i handske till det feta köttet.

– Vilken kul idé att smaksätta med surkålsspad!

De får också in en skål med urgoda tempura boquerones (45 kronor), inlagda sardiner i japansk tempurafrityr.

Gourmand kör vidare på köttspåret och tar terrin på grishuvud och anklever (185 kronor) till förrätt.

Terrinen består av kött som varvats med anklever och serveras med sallad, picklade minisvampar och syrlig äppelmos. Trots de fräscha tillbehören blir det lite för tungt för hans smak.

Gourmé är också lite besviken på sina grillade kungsräkor (195 kronor). De doftar ljuvligt men köttet är torrt och mjöligt och var är den utlovade chilin?

Gourmand lyckas snacka sig till att få dela en côte de boeuf (895 kronor för två) med en gäst vid grannbordet.

In kommer ett stort stycke entrecôte på ben, grillad och skuren i skivor med torkad, rökt märg riven över som parmesan. Tillbehören är sallad, tomater, supertunna pommes frites och både rödvinssås och bearnaise.

Köttet är mört, men aningen smaklöst trots märgen.

– För det priset hade jag väntat mig godare kött.

Desto mer nöjd är Gourmé, som äter stekt fjällröding (280 kronor) med nypotatis, vit sparris, gurka, hyvlad rå grön sparris och hummersabayonne.

Fiskköttet smakar fräscht och grillgraden är perfekt.

Till efterrätt tar Gourmand en choklad- och banansundae (115 kronor) med saltkola, jordnötter och hemgjord bananglass och chokladglass. Han äter med god aptit och överväger att slicka tallriken ren.

Gourmand tar något som restaurangen kallar ananasravioli (105 kronor), en märklig liten rätt med goda smaker men förpackad i en tunn hinna, som gör den lite svåräten och knappast tillför något. Innanför finns ananas, kokos och rom.

På väg ut summerar vännerna intrycken.

– Godast av allt var snacksen. Jag hade kunnat äta mig mätt bara på dem, säger Gourmand.

Fakta

Paul's i Haymarket, Hötorget 13

Kök: Amerikansk bistro.

Miljö: Hotellrestaurang. Påkostad art noveau-inredning.

Vegetariskt: Ja.

Pris: Varmrätter 210-447 kronor.