Lämnade kockyrket – lagar lyxkäk åt hundar

Falska chokladbollar med blodpudding och mjukost. En riktig delikatess för fyrbenta.
Falska chokladbollar med blodpudding och mjukost. En riktig delikatess för fyrbenta.
Lotta Henriksson har släppt kokboken "Morrgans hundgodis".
Lotta Henriksson har släppt kokboken "Morrgans hundgodis".
Morrgans favoriträtt: cupcakes med korv och mos.
Morrgans favoriträtt: cupcakes med korv och mos.
De äkta makarna Morrgan och Hannah träffas varje dag.
De äkta makarna Morrgan och Hannah träffas varje dag.
"Allt jag gör är utan socker och salt", säger Lena Henriksson.
"Allt jag gör är utan socker och salt", säger Lena Henriksson.
Ex-kocken och Vasastadsbon Lotta Henriksson tröttnade på hundfoder på påse.
Nu vill hon sprida ordet om lyxigt hundgodis.
– Man måste ha kul, säger hon.

Morrgan, 7,5, glufsar i sig en falsk chokladboll av blodpudding och mjukost. Intill står hans fru Hannah.

Ja, du läste rätt. Shiba-hundarna Morrgan och Hannah är äkta makar sedan flera år tillbaka. I alla fall i teorin. När Vasastadsbon Lotta Henriksson skulle sammanställa sin kokbok om lyxigt hundgodis fick hon en idé – att iscensätta ett bröllop mellan de två.

Även om de inte skrivit på några papper är de så gott som oskiljaktiga.

– De ses varje dag, säger Lotta Henriksson som är Hannahs dagmatte.

Lotta Henrikson bjuder Morrgan och Hannah på en buffé av läckerheter. 

Vigdes av en S:t Bernard

Ceremonin ägde rum vid ”Hundfjället” och vigselförrättare var herr S:t Bernard. På festen efter vigseln bjöds gästerna på en fyrarätters meny och en bröllopstårta i fem våningar, dekorerad med prinskorvar och potatismos.

Till menyn serverades drinkar som Dog Martini och Bloody Freddy.

Alla recept går att finna i kokboken ”Morrgans Hundgodis – 61 smaskiga recept”. Här finns köttbullspizzor, tonfiskkex, korvmuffins och ryska hund-piroger. Varenda rätt har smakats av av Morrgan och Hannah.

– Och de har viftat på svansen varje gång, säger Lotta Henriksson.

Morrgans favoriträtt: Korvmuffins med glasyr av potatismos. 

Låter det knäppt? Det är knäppt. Men Lotta Henriksson skäms inte.

– Det är många kockar som inte skulle drömma om att avsluta sin kock-karriär med att skriva en kokbok om hundar. Men jag bryr mig inte. Man måste få ha lite kul, säger hon.

Efter restaurangskolan på Hasselbacken blev hon kallskänka, men tröttnade på de tuffa arbetsförhållandena. Senare drev hon flera restauranger i och omkring Stockholm, bland annat Källaren Bellmans i Gamla Stan. Efter en omväg i bröllopsbranschen återvände hon till matlagningen – den här gången med en helt ny publik.

Inget socker eller salt

Efter att ha experimenterat i det egna köket i Röda Bergen började hon hålla i matlagningskurser i lyxigt hundgodis på ABF och insåg att intresset var stort.

– Många vill vara medvetna om vad de stoppar i sin hund. Allt jag gör är utan socker och salt och det är inga konstiga tillsatser, säger hon.

Lotta Henrikson har släppt boken ”Morrgans Hundgodis”.

Vissa skulle påstå att det här är husdjurs-curling. 

– Jag skulle säga att jag skämmer bort Morrgan med känslor, definitivt. Men jag är inte helt säker på att han märker skillnad på maten som jag lagar nu och den som finns i påse. Men jag har definitivt roligare nu.