Rötmånaden är här – se upp med maten

Se till att hålla kall mat kall under rötmånaden.
Se till att hålla kall mat kall under rötmånaden.
Nu är rötmånaden här – en tid då maten lätt blir skämd.
Förr trodde man att det kunde hända stygga ting under rötmånaden, som att kalvar föddes tvåhuvade, men nu för tiden är man mest rädd för att bli magsjuk.

Rötmånaden sätter igång i slutet av juli och pågår till slutet av augusti då det är som varmast och fuktigast i vårt nordliga klimat. Då trivs bakterier och mögel som bäst, och maten blir lättare skämd, vilket kan leda till magsjuka.

Begreppet kommer från Bondepraktikan och är ett begrepp som lever kvar, trots att det kan vara varmt och fuktigt även tidigare under sommaren.

–  Nu säger vi att den sätter igång när solen står i lejonets tecken, ungefär från 23 juli till 22 augusti. Men för maten kan det vara rötmånad även tidigare under sommaren, och man ska väl alltid tänka på hur man hanterar livsmedel, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Rädsla för magsjuka

Många är rädda för att bli magsjuka under rötmånaden. Mats Lindblad säger att det inte är så stor risk om man hanterar maten rätt, däremot finns det risk att matsvinnet blir större, eftersom maten inte håller lika länge.

– Man kan vara extra noga med att se till att hålla kylvaror kalla, och gärna ha med en kylväska med kylklampar i bilen om man har en bit till affären, säger han.

– Men man behöver inte bli överdrivet försiktig och kasta mat, om maten luktar och smakar bra trots att bäst-före-datum gått ut, så är det ingen fara att äta den, tillägger han.

Viktigt med hygienen

Det viktigaste är att hantera rått kött och kyckling rätt.

– Det gäller att ha bra hygien vilket kan vara lite mer utmanande när man grillar ute. Man ska alltid tvätta händerna när man hanterat rått kött. Campylobacter i kyckling kan spridas i köket om man inte är noga med hygienen, säger Mats Lindblad.

Animalisk mat som räksallad, ägg och mjölkprodukter kan lätt bli dåliga om man låter den stå framme för länge.

Förpreparerar mindre

Även krögare tänker till under rötmånaden för att hålla maten fräsch.

På Texas Longhorn i Sollentuna, som serverar mycket kötträtter, anpassar de förberedelserna av maten efter rötmånaden.

– I vanliga fall kan vi förbereda lite mer saker, men det gör vi inte under de varma månaderna. Då är det viktigt att hålla maten i kylarna ordentligt och att det är bra temperaturer i kylarna, säger restaurangchef Mabel Durak.

Hon känner direkt när rötmånaden slår till.

– Det är någonting i luften, men känner skillnaden direkt när den kommer. Man märker det på mat som innehåller syror, som tomater till exempel, de blir dåliga mycket snabbare.

Kyl under stekbordet

På hamburgerestaurangen Babas i Högdalen har de samma rutiner året runt. Förutom i Foodtrucken, där de sätter in extra kylar under de varma månaderna.

I restaurangen är det ingen skillnad på rutinerna.

– Vi tar köttet direkt ur kylarna och lägger det på stekbordet. Kylarna är under stekborden så köttet är aldrig framme innan det läggs på, säger Mohamed Khalifi, ägare till Babas.

Fakta

Så håller du maten fräsch under rötmånaden

 • Håll maten kall från butiken till hemmet. Ta gärna med en kylväska om du inte bor nära butiken.
 • Ha ordenligt kallt i kylskåpet. Lagom temperatur är +4 grader. Kolla med en termometer var det är kallast i kylskåpet och placera de känsligaste matvarorna där.
 • Ta bara fram det du ska äta. Livsmedel som tas in och ut i kylskåpet håller inte lika länge. Låt inte maten stå framme längre än nödvändigt.
 • Tvätta alltid händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
 • Håll varm mat varm och kall mat kall.
 • Håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och kyckling.
 • Genomstek alltid kyckling och nötfärs.
 • Om du ska på utflykt – packa matsäcken i kylväska med kylklampar.
 • Till sist: Titta, lukta och smaka på maten – verkar den okej går det bra att äta, även om bäst före-datum passerat.
Källa: Livsmedelsverket
Fakta

Rötmånadskalvar och andra stygga ting

 • Enligt den gamla folktron kunde folk börja uppföra sig konstigt under rötmånaden.
 • Det sades även att vederstyggliga ting kunde inträffa under rötmånaden, som att en kalv kunde födas med två huvuden – en rötmånadskalv.
 • Redan under romartiden höll man koll på den varma eftersommaren för att vara extra försiktig med maten. Då sattes månaden från den dag då stjärnan Sirius i stjärnbilden Stora hunden första gången kunde ses i gryningen.
Källa: Nordiska museet, Wikipedia