Mat för en målgörare

Kennedy bakircioglu med dottern Angelina som strax ska få smaka sitt livs första kutle.
Kennedy bakircioglu med dottern Angelina som strax ska få smaka sitt livs första kutle.
Familjen skämtar om att det är mamma Saras mat som gör at Kennedy gör mål.
Familjen skämtar om att det är mamma Saras mat som gör at Kennedy gör mål.
Sara och Kennedy Bakircioglu i köket.
Sara och Kennedy Bakircioglu i köket.
Kennedy med sin dotter Angelina och pappa Benjamin.
Kennedy med sin dotter Angelina och pappa Benjamin.
Assyrsyriansk festmat, lammstek, fyllda vinbladsdolmar och fyllda grönsaker.
Assyrsyriansk festmat, lammstek, fyllda vinbladsdolmar och fyllda grönsaker.
Aprakh, fyllda vinbladsdolmar, tar tid.
Aprakh, fyllda vinbladsdolmar, tar tid.
Dobo (lammstek), aprakh (fyllda vinbladsdolmar) och fyllda grönsaker
Dobo (lammstek), aprakh (fyllda vinbladsdolmar) och fyllda grönsaker
Kvällen före en match äter Kennedy Bakircioglu alltid middag hos mamma Sara.

– Jag måste laga mina kutle så han gör mål, säger hon och skrattar.

Ett av världens godaste kök är också ett världens minst kända, det assyrsyrianska som Hammarby-ikonen Kennedy Bakircioglu växt upp med.

– Det är så mycket smak. Vi har en del kryddor som inte är vanliga i Sverige och så är det ganska starkt. Men det tar tid att laga, säger Kennedy.

Det enda jag vet om assyrsyriansk mat innan vi besöker Kennedy är vad min frisör har berättat. Han är assyrsyrian och ganska rund. När jag bad honom beskriva maten sa han: ”Det är mycket. Det är god mat – men framför allt är det mycket.”

Kennedy garvar när han hör det.

– Jo, det stämmer, säger han och berättar om sin farmor som brukade laga mat så det räckte till 150 personer.

Det var också hon som lärde Kennedys mamma Sara att laga traditionell­ assyrsyriansk mat. Nu sitter de bredvid varandra, Sara och Kennedy, och rullar vindolmar med köttfärs, aprakh. Vinbladen kommer från Saras hemby

Midyat i Turkiet. Det går inte så bra för Kennedy.

– Fan, morsan, det är du som är mästare på det här, säger Kennedy.

Den bästa assyrsyrianska rätten är kutle,­ det är de rörande överens om. Det påminner om kroppkakor men görs på blötlagd bulgur och fylls med köttfärs. Det kräver både tid och en van hand. Mamma Sara har förberett en hel bricka så att vi ska få smaka. Sedan gammalt är det pappa Benjamins uppgift att koka dem.

– Jalla, nu sätter vi oss. Maten kallnar, ropar Kennedy.

Angelina, 1 år, får sitt livs första kutle och äter med god aptit. Familjen brukar skämta om att det är Saras kutle som får Kennedy att göra mål. Men när hon en gång testade att göra svenska köttbullar så funkade det med. Kennedy gör mål i vilket fall.

Kennedy och hans föräldrar vägrar att kalla sig vare sig assyrier eller syrianer utan använder ett eget ord: assyrsyrian för att inte bidra till splittring av gruppen. Jag ber dem reda ut begreppen.

– Assyrier och syrianer är precis samma folkgrupp, resten är bara politik, säger Kennedy.

– På vårt språk finns det bara ett ord för vårt folk, syryoyo, säger hans mamma Sara.

Det finns gott om assyrsyrianska krögare och kaféägare i Stockholm, men inte en enda som serverar assyrsyriansk mat.

– Det är jättesynd. Vår mat är otroligt god, säger Kennedy.

Den är inte alls dum för den som tränar hårt.

– Visst, den kan vara lite tung, men det är bra råvaror och vällagat. Bulgur och kött är bra grejer.

Pappa Benjamin säger inte mycket, men nu tar han till orda.

– Jag älskar det här, säger han och ställer fram ett jättefat med bulgur som fått koka i spadet från lammsteken.

Det är onekligen otroligt gott. Smaken är nästan söt.

Kosten har blivit en allt viktigare del av livet som proffesionell fotbollsspelare.

– I dag vet vi hur kost och sömn minskar skaderisken. Maten är viktig för återhämtningen, inte minst för mig som börjar bli äldre, säger Kennedy.

– För 15 år sedan pratade man ganska lite om maten. Jag kunde själv helt skita i att käka och kom blek till träningen.­ Nu är det är stort fokus på kosten. Vi tar prover regelbundet och käkar kosttillskott så att vi får i oss det vi behöver.

Ifall någon missat det är Kennedy Bakircioglü lagkapten i Hammarby – hjälten som återvände från de europeiska storklubbarna och förde upp Bajen i allsvenskan igen. Fansen har röstat fram honom som en av klubbens största spelare genom tiderna.

Numera sitter hans porträtt i ankomsthallen på Arlanda i sällskap med Ingmar Bergman, Björn Borg och Abba. Det är lite ironiskt, för Kennedy är flygrädd och tar alltid tåget om han kan.

Han bosatte sig på Östermalm av hänsyn till sin sambo och deras barn.

– De har inte valt ett liv i offentligheten. Då funkar det inte att ha en massa supporters utanför dörren.

Nu bor de i samma hus som Minecraft-miljardären Markus Notch Persson och en massa andra kändisar som vill vara ifred. Entrén är anonym. Hissen går rakt upp från garaget.

Vad ska du göra efter fotbollen?

– Det är klart att jag har tänkt en del på vad jag ska göra sen, man blir ju äldre. Men den dag jag slutar ska jag först bara njuta av att ha mer tid för familjen. De har fått stå tillbaka mycket.

– Sen vill jag jobba kvar inom Hammarby, i någon form, kanske med ungdomarna. Jag tror jag har mycket att ge där. Och min son Leo kommer väl börja spela fotboll där om några år.

Hur är det att gå på krogen på Söder?

– Det är lite speciellt. Det är många som vill prata och ta bilder. Jag säger aldrig nej. Det är en del av att vara älskad.

När betalade du senast en öl själv på Söder?

– Minns inte. Det är många ställen där jag får gratis dricka i baren och så är det många supporters som vill bjuda mig.

Fakta

RECEPT: Aprakh (vinbladsdolmar)

Vinbladsdolmar fyllda med kryddig köttfärs och ris.

Du behöver:

200 g nötfärs

1,5 dl grötris

1/2 grön paprika

1/2 röd paprika

3 klyftor vitlök

2 msk tomatpuré

1 tsk mald kryddpeppar

1 stark paprikakrydda

1,5 tsk torkad mynta

1 tsk sumak

2 tsk salt

250 g vinblad (från Midyat)

1 citron

Gör så här:

1. Finhacka paprika och vitlök. Blanda med köttfärs, okokt ris, tomatpuré och alla torra kryddor.

2. Den som har tillgång till färska vinblad använder dem. Annars finns inlagda vinblad att köpa i orientaliska livsmedelsbutiker. Dela försiktigt på vinbladen och snoppa av stjälken.

3. Lägg vinbladet med stjälksidan mot dig och den släta sidan nedåt.

4. Lägg en liten sträng med köttfärs på bladet. Vik in kanterna först och rulla sen bort från dig.

5. Får du färs över så använd den till att fylla ur­gröpta aubergine, tomater och paprikor.

6. Lägg vinbladsdolmar och fyllda grönsaker i en kastrull som är så liten att allt står tätt packat. Använd en tallrik som vikt på dolmarna.

7. Täck med lätt saltat vatten­ och citronsaft. Koka 1,5 timme på svag temp.

Fakta

RECEPT: Dobo (lammstek)

Sara Bakircioglus assyrsyrianska lamm späckas med kryddor­ och kokas långsamt. Bulguren kokas i spadet från lammgrytan.

Du behöver:

3 kg lammstek med ben

8 vitlöksklyftor

3 tsk starkt paprikapulver

2 tsk mald kryddpeppar

10 korn kryddpeppar

2 msk tomatpuré

Olivolja

Salt

3 dl bulgur och shakrieh (tunna små nudelstumpar som finns i orientaliska livsmedelsbutiker)

Gör så här:

1. Tvätta lammsteken i kallt vatten.

2. Späcka lammet med vitlök. Gör snitt i steken med en smal kniv Blanda kryddorna med 3 tsk salt. Gnid in lammet i kryddorna och pressa in i snitten.

3. Häll en skvätt olivolja i en gryta och stek lammet runtom på medeltemperatur.

4. Slå på kokande vatten tills det täcker köttet. Lägg i en vitlöksklyfta, 2 msk tomatpuré samt 1/2 msk salt i vattnet. Låt puttra under lock i tre timmar.

5. Koka 3 dl bulgur och shakrieh i 6 dl av kokspadet. Låt det koka under lock på svag värme tills vätskan absorberats. Smaka av med salt, kryddpeppar.

Fakta

Lär dig skillnaden

• Syrianer/assyrier är en kristen folkgrupp från Irak, Syrien och Turkiet som talar olika versioner av arameiska, det språk som också Jesus talade.

• Det är lätt att blanda ihop med syrier, som ju innefattar alla människor som kommer från landet­ Syrien.

• I Sverige bor omkring 120 000 syrianer/assyrier, många av dem i Södertälje.

Fakta

Fick två fiskar på samma krok

Namn: Kennedy Bakircioglu.

Ålder: 35.

Bor: Östermalm.

Familj: Sambo Caroline,­ Leo 3 år och Angelina 1 år.

Yrke: Professionell­ fotbollsspelare, lagkapten i Hammarby IF.

Godaste jag vet: Assyrsyrianska kutle (fyllda bulgurdegsknyten, lammstek och revben på lamm.

Lagar oftast: Pasta, lax, oxfilé,­ musslor.

Favoritrestauranger: Beirut­ café, Tures, Dionysos, East, Ljunggrens och American steakhouse.

Övrigt: Fick en gång två fiskar på samma krok. ”Jag höll på att dra in en stor gös när det kom en gädda och högg den tvärs över huvudet så att den också fastnade. Jag trodde inte mina ögon.”