Franska bakverk gör succé i Stockholm

Sophie Maillard säljer det lilla franska bakverket canelé från sitt nyöppnade pâtisserie på Sankt Eriksgatan.
Sophie Maillard säljer det lilla franska bakverket canelé från sitt nyöppnade pâtisserie på Sankt Eriksgatan.
Canelé, ett litet bakverk gjort på en typ av pannkakssmet som sedan gräddas i en kopparform.
Canelé, ett litet bakverk gjort på en typ av pannkakssmet som sedan gräddas i en kopparform.
Rue Saint Eric, Sankt Eriksgatan på franska.
Rue Saint Eric, Sankt Eriksgatan på franska.
Tre franska pâtisserier har öppnat i innerstan det senaste året. Vi åkte till Sophies canelé för att fråga fransmän i Stockholm vart de går när längtan efter Frankrike blir stor.

Bakom disken och framför den vitkaklade väggen på det franska kaféet Sophies canelé står Stephanie och förbereder croque monsieurs åt lunchgästerna som ska börja droppa in om en timme. Men det är inte dem vi ska prova, utan caneléer. Ett litet bakverk, gjort på en typ av pannkakssmet som sedan gräddas i en kopparform. Det passar lika bra till kaffe som champagne får vi höra innan tänderna sjunker in i den karamelliserade ytan.

– Det är en specialitet från min hemstad Bordeaux, säger ägarinnan Sophie Maillard som kommit ut från köket och genast ber oss prova en till.

Sophie berättar att hon älskar söt-saker till kaffet. Men inte dammsugare eller chokladbollar, det måste vara mer franskt än så. Och så måste väl fler tänka. Därför föddes idén om att göra caneléer åt stockholmarna.

Hennes eget ställe på Sankt Eriksgatan har funnits i ett år. Men hon rider inte ensam på den nya vågen av franska pâtisserier som öppnat i innerstan 2016.

Med La Gourmandise på Sibylle-gatan gör ägarna som drev chokladbutik i hörnet av Regeringsgatan/Hamngatan fram till 2004 nu comeback. Ett annat ställe är det pinfärska Fosch Artisan Pâtisserie på Löjtnantsgatan som bara gör franska bakverk, fast på svenska råvaror.

Vart går du själv för att käka franskt i Stockholm?

– Stockholmskrogar är väldigt bra på att göra så att det ser franskt ut. Balzac är ett bra exempel på det. Men det saknas ändå en fransk touch på tallriken. Den riktigt franska stämningen tycker jag man hittar på Paname. På crêpesstället Byn har de väldigt bra fransk mat också. Och ett bra utbud av fransk cider.