John tar Jamaica till Väsby

Den mobil matvagnen har gjort John till ett känt ansikte i Stockholm.
Den mobil matvagnen har gjort John till ett känt ansikte i Stockholm.
Det var kärleken som förde John till Sverige i början på 80-talet.
Det var kärleken som förde John till Sverige i början på 80-talet.
Väsbys matutbud breddas nu av en oväntad utmanare – en jamaicansk food truck.
Mannen bakom, John Carrol, har spridit jamaicansk kultur i Stockholm i över 30 år.

Jerk chicken, dumplings, rice and peas och ital stew. Trots att klockan inte hunnit slå nio har John Carrol redan fått ordning på alla jamaicanska delikatesser till dagens försäljning.

Sedan en tid har han sitt kök i en svart släpvagn på Hugo Sabels torg i Upplands Väsby.

– Snart öppnar vi även för försäljning här i Väsby. Jag vill ha en stationär vagn här och en mobil som åker runt i Stockholm, säger John Carrol.

John är ett välkänt ansikte för många i Stockholm. I över 30 år han spridit jamaicansk kultur i regionen.

– När jag kom till Sverige hade Bob Marley precis varit här och spelat på Gröna Lund så alla tyckte det var häftigt att jag var från Jamacia. Även de äldre som gillade Harry Belafonte.

Visst fanns det svenskar som både lyssnade och spelade reggae i början på 80-talet men ett riktigt jamaicanskt sound system hade inte många sett. Men 1983 startade John, under namnet Papa Bull, Ambassador Sound system som blev Sveriges första sound system.

– Att ha ett sound är inte bara att ha två skivspelare. Man ska vara ett crew och bygga sina egna högtalare, säger han.

Sina första reggaefester ordnade John i Ropsten men senare kunde han ta över Dr Albans klubb i Slakthusområdet.

– När alla klubbar i stan stängde vid 01 kunde vi fortsätta fram till sex på morgon, säger John och slår på lite klassisk reggae med Gregory Isaacs i matvagnen för att jaga bort morgontröttheten. Den lite överdimensionerade basen får kastrullerna att vibrera.

Musik och mat går hand i hand, menar John. Därför var det ett naturligt steg att ta på sig kockmössan efter att antal år bakom skivspelare och mikrofon.

2006 öppnade han restaurangen Back a yard på Folkungagatan på Södermalm.

– Jag var så nervös när jag öppnade men tack och lov gick det bra. Folk kom för att chilla och alla jamaicanska artister på turné och sprinters som var i Stockholm för att springa kom till mig för att få rätt mat.

Bra jamaicansk mat kräver tid och kryddor, menar John.

– Det är mycket långkok och är det kött är det viktigt att marinera rätt, förklarar han.

Vissa band mellan det jamaicanska och nordiska köket finns också. Varje år importerar jamaicanerna över 5 000 ton torsk från Norge för att göra nationalrätten ackee and saltfish.

– Det är crazy, men Jamaica ÄR crazy, säger John Carrol och garvar.

Sedan några år är restaurangen stängd och istället är det food truck som gäller. Hittills har han främst varit i södra Stockholm men nu är han redo att ta sig an norrort också.

–Det är lite speciellt folk söder om stan, som Aspudden där jag är varje måndag. Där vill alla ha min veganska gryta. Det är lite mer hippie där, more a rasta thing! Yeah man!

Fakta

Papa Bulls guide till en perfekt jamaicansk måltid.

* Jerk Chicken eller curry goat för den som gillar kött, en vegansk gryta, ital stew, för vegetarianen.

* I glaset självklart den jamaicanska ölen Red Stripe.

* Minst lika viktigt är musiken. Johns favoriter är Horace Andy, Bob Marley, Dennis Brown och Gregory Isaacs.