Välj ditt område
Karolina Olson Haglund tipsar om hur du lagar lyxig mat för en billig peng.
Karolina Olson Haglund tipsar om hur du lagar lyxig mat billigt.

Så lagar du lyxig mat – med liten kassa

Mat och vin Kungsholmsbon Karolina Olson Haglund gav i veckan ut kokboken Laga lyxigt med liten kassa. Här ger hon Mitt i:s läsare sina bästa tips för att äta gott utan att bränna hål i plånboken – och ett smakprov från recepten.

Karolina Olson Haglund har haft ett smak- och doftintresse sedan hon var liten men det var genom sitt yrke som fotograf och stylist som hon halkade in på banan som matkreatör.

– Jag är ju ingen riktig kock utan kom in på matstyling och fick hänga med en massa duktiga kockar. På den vägen har jag lärt mig skapa recept professionellt, berättar Karolina.

Hur kom du på att du skulle göra en kokbok på det här temat?

– Mitt yrke är ju inte så välbetalt, jag jobbar kreativt och frilans, och så är jag ensamstående mamma. Men jag vill alltid kunna äta gott och njutbart och känna att det är lite lyxigt i vardagen ändå. Så jag har tänkt på det ganska länge eftersom det är så här jag lever och så här jag äter. Och alla vill ju kunna njuta även i sämre tider, säger Karolina.

Vilka är dina tre bästa tips till den som vill få till en lyxig måltid för en billig peng?

– Leta efter skivspill, alltså bitar i charken som de har skurit lite fel och snett. Där kan man göra riktiga fynd. Det kan vara tryffelsalami och bresaola som man får till jättebra pris. Fynda varor med kort datum, det kan vara allt möjligt. Nu efter nyårsafton till exempel hittade jag älgryggbiff som hade kostat 400 kronor kilot – för 99 kronor kilot. Likaså kan man köpa en hel hummer för 49 kronor istället för några hundralappar. Så det är verkligen ett tips att gå och köpa de här lyxvarorna efter storhelger.

 

”Utnyttja råvaror till max och gör maten till en social smakupplevelse”

Karolina slår också ett slag för att utnyttja råvaror till max, att använda hela djuret eller grönsaken, eller att istället för att riva och äta upp en dyr tryffel göra tryffelsalt på den – då konserveras tryffeln och smakerna utvecklas i saltet. På så vis kan det användas längre och till väldigt mycket.

– Fattigmansmat kan också bli lyxig om man förädlar råvaran. Vanligt stekfläsk som är ganska billigt kan bli en delikatess om det confiteras (tillagas i ugnen i 90 grader i 12 timmar) och potatis kan bli pommes duchesse eller hasselbackspotatis, säger Karolina.

Koncept som matlag, Cava-provningar och gourmetknytisar, där alla tar med det godaste de vet, är också bra sätt att kunna samlas kring mat och njuta av smakupplevelsen utan att kostnaden blir så stor per person, tipsar Karolina.

Har du själv något favoritrecept från kokboken?

– Falsk hummersoppa. Den är så mustig och härlig. Det känns som att man har massa hummer och hummerfond i, men egentligen steker man bara räkskalen för att ta fram en varm härlig skaldjurssmak. Basen är ju morot och lök egentligen. Den är sjukt god. Så fort jag skalar räkor så använder jag skalen, steker upp och kokar dem med vin och lite lök, till en räkfond som man kan frysa in och ta fram när man ska göra andra saker också.

Fler recensioner och nyheter om mat och krogliv hittar du här.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!

Falsk hummersoppa

Kristina Olson Haglunds falska hummersoppa.

Karolina Olson Haglunds falska hummersoppa.

4 portioner

500 g räkor med skal

1/2 deciliter olivolja

5 dl vitt vin (alt. 4 msk vinäger + 5 dl vatten)

5 dl vatten

3 morötter

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

2 msk tomatpuré

1 krm chilipulver eller cayennpeppar

2 dl vispgrädde

Salt och peppar

Bladpersilja

 

Så här gör du

Skala räkorna och hacka dem i småbitar, lägg åt sidan. Stek skalen i hälften av olivoljan tills de blir lätt brynta och ger en härlig hummerdoft. Häll på vinet alternativt vinägern och vattnet och låt sjuda i 20 minuter. Fyll på med vatten vartefter som det dunstar så att skalen precis är täckta.

Riv morötterna och hacka löken. Fräs detta i resten av olivoljan i en gryta tills det mjuknat utan att ha fått färg. Pressa i vitlöken och tillsätt tomatpuré och chili, fräs i någon minut till. Tillsätt räkskalsbuljongen genom att sila av vätskan och pressa ur skalen. Tillsätt grädden samt en skvätt vatten om soppan känns för tjock. Låt koka i 5 minuter. Mixa till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar.

Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med räkhacket och bladpersiljan.

Källa: Laga lyxigt med liten kassa av Karolina Olson Haglund

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Brott

Polisen: Bandidos har kommit till Haninge

Nyheter

Idrottstränare bakband pojkar – får fängelse

Sprängningen av Foutainbleau
Nyheter

Spår granskar sprängningen av Fountainebleau

Brott

Väpnat rån mot elektroniklager – fyra gripna

Nyheter

Päärni (S) avgår: Känt mig otillräcklig

Nyheter

Ung man knivrånades i Kärrtorp