Måndagstipset: laga vegetariskt med Dahlgren

Mathias Dahlgren gillar det enkla.
Mathias Dahlgren gillar det enkla.
Siri Barje gillar också det enkla.
Siri Barje gillar också det enkla.
För att göra det lättare att välja middag ikväll och dessutom infria löftet om att käka vegetarisk på måndagar kommer här två enkla recept. Sopporna kommer ifrån stockholmarna Siri Barje och Mathias Dahlgren, båda aktuella med varsin ny kokbok.

Siri Barjes Mungbönssoppa:

Till fyra portioner behöver du: 3 vitlöksklyftor, 1 gul lök, 2 msk olivolja, 3 dl torkade mungbönor, 1 burk krossade tomater (a 400 g) 2 burkar vatten (använd tomatburken), 1 grönsaksbuljongtärning.

Gör så här: Skala och hacka löken och vitlöken. Stek den mjuk i en kastrull med het olivolja. Tillsätt bönor och krossade tomater och låt puttra i två minuter. Häll i vatten och smula ner buljongtärningen. Koka i 30 minuter (eller tills bönorna är mjuka). Smaka av med salt och peppar.

Toppa soppan med sjukt mycket koriander, rostade solrosfrön, rivet citronskal och en klick yoghurt vid serveringen.

Mathias Dahlgrens grönsakssoppa

Ingredienser: Lite blandade grönsaker, t ex olika sorters lök, kål, potatis och andra rotfrukter. Stekfett, vatten och en buljongtärning, vispgrädde eller crème fraîche, kryddgrönt, äggulor samt salt och svartpeppar.

Skala och skiva dina grönsaker. Fräs dem i fett i en kastrull. Täck med vatten och ploppa ner en buljongtärning. Låt allting sjuda några minuter, tills grönsaksbitarna är mjuka. Sila sedan av buljongen och lägg den i en mixer. Grönsakerna ska tillbaka till grytan. I mixern häller du sedan en skvätt grädde, ett par äggulor rejält med kryddgrönt och mixa till en soppa. Sen häller du soppan över grönsakerna i kastrullen. Soppan ska inte koka upp igen utan smaka bara av med salt och peppar och käka sen direkt.

Recepten kommer ifrån Siri Barjes bok ”Ett stekt ägg är också middag” och Mathias Dahlgrens ”Hemkunskap”.