Min lokala hjälte

Mathias Dahlgren öppnar helt vegetarisk krog

Kocken Mathias Dahlgren vid sin odling på Rosendalsträdgård.
Mathias Dahlgren hakar på grönsakstrenden med sin nya krog i Grand Hôtel.
När trenden fortsätter gå mot att äta mer grönt har det nu blivit dags för stjärnkocken Mathias Dahlgren att haka på. I februari öppnar han en ny restaurang som enbart kommer att servera vegetarisk mat.

”Det finns ingen renodlad vegetarisk topprestaurang i Stockholm”, säger Mathias Dahlgren till DI Weekend.

Det var alltså anledningen till att stjärnkocken slog igen den välkända finkrogen Matsalen i Grand Hôtel i slutet av förra året – och satsar på en ny vegetarisk à la carte-restaurang.

Rutabaga, ett gammalt svenskt ord för kålrot som används internationellt, blir namnet på krogen som flyttar in i lokalen den 13 februari.

Läs mer: Så ska de göra kålroten sexig.

Vegetarisk mat i världsklass

Och ambitionen är att göra en vegetarisk restaurang i världsklass.

”Man får se vart det leder. Om Rutabaga inte får någon stjärna men blir en omtyckt restaurang så tycker jag det är jättekul. Om vi skulle få stjärnor, en eller flera, så vore det så klart ännu skojigare”, säger Mathias Dahlgren till DI Weekend.

Men allra viktigast är förstås att den tilltar stockholmarna, betonar han.


Läs mer om den gröna restaurangvågen i Stockholm här: