Mikaela tog hem Mack-SM 2018

Mikaela Fischerström från Sollentuna vinnare av Mack-SM 2018.
Mikaela Fischerström från Sollentuna vinnare av Mack-SM 2018.
23-åriga Mikaela Fischerström från Sollentuna gjorde succé med sin klimatmacka och tog hem vinsten i årets Mack-SM som avgjordes på fredagen.
– Det är så roligt att konceptet nådde fram, säger Mikaela Fischerström.

Finalen i mack-SM 2018 på Sthlm Food & Wine på Stockholmsmässan i Älvsjö och mat- och vin älskaren Mikaela Fischerström gav juryn framtidshopp med sin klimatvänliga macka Mack-Gyver. Motiveringen från juryn lyder:

”Årets vinnarmacka har en ambition att ta såväl tävlingen som hela vår värld in i framtiden. Det andra kastar i papperskorgen lyckas årets mackskapare omvandla till en riktig smaksensation. Mackan flörtar inte bara med årets jury utan också med framtida generationer. Ett zero-waste-tänk gör årets vinnare i Mack-SM till en riktig hjälte och en enhällig jury har enats om en ljusare framtid.” 

– Fy vad härligt det känns, Sveriges bästa macka! Zero-waste är det som kännetecknar min macka, den är klimatsmart på riktigt. Det är så roligt att konceptet nådde fram, det är nutida och går att relatera till, speciellt efter den varma sommaren vi har haft, säger Mikaela Fischerström i ett pressmeddelande.

Nu har jag bevisat att det går att göra en riktigt schysst macka på ett riktigt schysst sätt

Mikaela Fischerström

De tävlande hade 45 minuter på sig att göra 20 stycken likadana mackor och bedömdes sedan efter kriterierna smak, estetik, innovation och hygien. Även den ekonomiska aspekten var ett kriterium.

I Mikaelas smörgås är brödet är dagsgammalt och alla delar av råvarorna som går att använda används, exempelvis är skalet från både morötterna och rödbetorna ingredienser i brödet.

– Nu har jag bevisat att det går att göra en riktigt schysst macka på ett riktigt schysst sätt, säger Mikaela Fischerström.

Hon har tidigare sagt till Mitt i att man kan förvänta sig att hennes smörgås kommer gå att beställa på Haga Tårtcompani & Bageri på Torsgatan i Stockholm där hon jobbar.

Fakta

Resultat Mack-SM 2018

Vinnare: Mack-Gyver, skapad av Mikaela Fischerström som arbetar på Haga Tårtcompani & Bageri i Stockholm

Andraplats: Macka Beta Best, skapad av Viktor Lind som är delägare och kock på Scandwich i Malmö

Tredjeplats: SmakExplosion, skapad av Tomas Persson som äger och arbetar på RoslagsBageriet i Norrtälje

Fakta

Recept: Så gör du vinnarmackan

Mack-Gyver – 20 stycken

Morotshummus:

4 kg rostade morötter
1 dl spiskummin
3 dl Julita rapsolja med citron
3 st vitlöksklyftor
50 g vitvinsvinäger
Salt

Rosta morötterna tillsammans med vitlök och olja i 230 °C tills de är mjuka. Mixa ihop med övriga ingredienser och smaka av med salt.

Råpanerad rödbeta med frön och nötter:

20 st stora ugnsbakade rödbetor
100 g solrosfrön
100 g pumpakärnor
100 g valnötter
Salt
10 g chiliflakes
Rapsolja

Baka skivade rödbetor i ugn med olja och salt i 230 °C. Ta sedan ur dem och lägg dem direkt i en tät burk, så de behåller vätskan. Ställ in i kylen. Vänd sedan skivorna i mixade frön och nötter med chili.

Blastsallad:

Morotsblast från morötterna
Rödbetsblast från rödbetorna
Alfagroddar

Riv blasten i bitar och blanda med groddar. Använd sedan lingongretten som dressing.

Lingongrette:

100 g spad från rårörda lingon
0,5 dl dijonsenap
0,5 dl vitvinsvinäger
1,5 dl Julita rapsolja
Salt

Blanda allt och smaka upp med salt.

Surdegsbröd med fullkorn,rödbeta, morot och lingon:

300 g hel råg
300 g vatten
1 050 g rågsurdeg
300 g grovt rågmjöl
300 g dinkel fullkorn
2 000 g vetemjöl
150 g rostade pumpakärnor
150 g rostade solrosfrön
200 g rivet rödbetsskal
200 g rivet morotsskal
65 g salt
100 g avrunna rårörda lingon

  1. Blötlägg hel råg i vattnet i ett dygn.
  2. Blanda sedan alla ingredienser förutom salt och lingon till en fin deg.
  3. Tillsätt salt och lingon. Låt sedan degen ligga i back att jäsa i rumstemperatur ett par timmar.
  4. Slå upp till två stora limpor och låt jäsa i kyl över natt.
  5. Baka i 20 minuter på 250 °C, sedan i 50 minuter på 200 °C.
  6. Brödet ska serveras minst ett dygn gammalt och rostas krispigt.

Montering:

  1. Rosta brödet krispigt
  2. Spritsa på morotshummusen på båda brödskivorna
  3. Lägg på fyra skivor rödbeta, som vänts i nöt- och frökross, på en brödskiva.
  4. Toppa med blastsalladen som vänts i lingongretten.
  5. Lägg på den andra brödskivan som ett lock.