Morge nardoni – kycklinggryta med granatäpple

Matbloggaren Maryam Madaresi i Liljeholmen lagar persisk vinterfestmat.
Grytan får smak från granatäpplen, en viktig frukt under Yalda.
Matbloggaren Maryam Madaresi firar Yalda 21 december, det persiska midvintersolståndet.
Lär dig Morge Nardoni, en mustig kycklinggryta med hetta från chili och syra från granatäpplen.

Grytan härstammar från norra Iran där det växer väldigt mycket granatäpplen. I staden Mazandaran är denna grytan vanligt under Yalda.

Grytan kan göras vegansk genom att byta kyckling mot quorn och smör mot olja.

För 4 personer.

Ingredienser

4 kyckling delar eller 400 gr kycklingfilé

2 medelstora lök

4 vitlöks klyftor

2 tsk gurkmeja

3-4 msk granatäppelsirap

1 msk tomatpuré

2 dl granatäpplekärnor

Olja

Salt och peppar eller färsk chili om du gillar starkmat

1 st kycklingbuljong om det är filéer som används i grytan

Matbloggaren Maryam Madaresi i Liljeholmen lagar persisk vinterfestmat.

Persiska matbloggaren Maryam Madaresi lagar kycklinggryta. Foto: Åsa Sommarström

Så här gör du

  1. Hacka löken fint och låt det stekas i en panna med lite olja. Pressa vitlök och tillsätt i samma panna.
  2. Strö över gurkmejan och blanda.
  3. Lägg i kycklingdelarna och låt kycklingen stekas i samma panna. Vänd på kycklingen då och då så att den får färg och smak av gurkmejan och vitlöken.
  4. Tillsätt tomatpurén, salt, peppar och granatäppelsirapen. Lös upp buljongen i lite vatten och häll över kycklingen. Sätt på locket och låt grytan puttra i en kvart. Använder man kycklingben eller lår behöver man tillsätta lite vatten för att kycklingen ska kokas.
  5. Häll över granatäpplekärnorna ett par minuter innan servering för att de ska behålla sin färg och konsistens.

Tips! Dekorera med koriander eller persilja.