Nu hyllas potatisen med egen kokbok

Pernilla Rönnlid och Lena Djuphammar har skrivit boken Potatis - Jordens guld. 26 oktober firas potatisens dag.
Pernilla Rönnlid och Lena Djuphammar har skrivit boken Potatis - Jordens guld. 26 oktober firas potatisens dag.
Onsdag 26 oktober infaller potatisens dag. Vi tog det som en ursäkt för att ringa upp Pernilla Rönnlid, författaren som har dedikerat en hel bok till den lilla knölen.

I boken Potatis – Jordens guld kan du läsa om potatisens historia, olika ­potatissorter och hur du odlar din egen ­potatis. Dessutom finns här massor av recept på både gamla och nya rätter. Samt en del bakverk, där potatis givetvis är en av ingredienserna.

Boken är skriven av Pernilla Rönnlid som har tagit fram recepten tillsammans med bokens fotograf och form­givare Lena Djuphammar.

– Jag har alltid älskat potatis. Det är mycket barndomsminnen, vi båda har varit med och plockat potatis när vi var små och ätit många traditionella rätter som kroppkakor, säger Pernilla Rönnlid.

Känner du till potatissorterna?

Känner du till potatissorterna?

Genom åren har potatisen fått, ett kanske oförtjänt, dåligt rykte på grund av GI, LCHF och andra dieter som strikt avrått från att äta knölen. Men nu verkar trenden vara på väg att vända.

– Man har hittat andra vägar för att leva nyttigt och vi är inte lika rädda för att använda potatis längre, den har fått lite revansch.

I Sverige odlas i dag ett hundratal ­potatissorter och varje år produceras över 500 000 ton matpotatis.

– Mandelpotatis är en riktig favorit nu, det är en norrländsk delikatess som har en lite nötig smak, säger Pernilla.

Och favoritreceptet är de traditionella kroppkakorna.

– De blekingska kroppkakerecepten tycker jag om, men nu är jag vegetarian så jag gör dem med svampfyllning.

Här hittar du alla våra artiklar om mat och krogrecensioner.

Fakta

Recept: Kerstins vegokroppkakor

Vegokroppkakor från boken Potatis - jordens guld. Servera kroppkakorna med smält smör, lingonsylt och gräddmjölk.

Vegokroppkakor från boken Potatis – jordens guld. Servera kroppkakorna med smält smör, lingonsylt och gräddmjölk. Foto: PRESSBILD/Lena Djuphammar

4 portioner (ca 15 stycken)

Deg:
1,5 kg rå potatis, skalade
3 kokta, kalla potatisar utan skal
1–2 msk vetemjöl/gluten­fritt mjöl

Fyllning:
200 g champinjoner
1 gul lök
1 msk smör
30 g färsk spenat
1 tsk kryddpeppar
1 tsk salt
75 g fetaost

Till servering:
Lingonsylt
Smält smör
2 dl gräddmjölk

Gör så här:
1. Hacka löken och skär champinjonerna i små bitar. Stek dem mjuka i smör.
2. Blanda ner spenaten och stek någon minut. Krydda och salta. Låt kallna och smula ner fetaosten.
3. Riv den råa potatisen fint. Lägg den i silduk och låt rinna av ca 10 minuter i en skål.
4. Krama sedan ur så mycket vätska som möjligt. Låt stärkelsen i vätskan sjunka till botten av skålen, häll av vätskan så att stärkelsen (potatismjölet) ligger kvar.
5. Använd händerna och blanda den rivna potatisen med potatismjölet tills det inte finns några klumpar kvar.
6. Riv den kokta potatisen och bland ner denna i smeten tillsammans med mjölet.
7. Koka upp vatten och 1,5 tsk salt i en stor kastrull. Sänk värmen tills det sjuder.
8. Fukta händerna och forma 0,5 dl av potatissmeten till en boll. Gör en grop och lägg i en msk fyllning. Nyp ihop degen över fyllningen.
9. Lägg i bollarna en i taget med hjälp av en fuktig hål­slev. Kroppkakan sjunker först till botten för att sedan flyta upp. Lägg inte i dem för snabbt, då fastnar de i varandra.
10. Vattnet får inte börja koka, det ska bara sjuda. Droppa i lite kallt vatten om det trots allt börjar koka. Kroppkakorna är klara 45 minuter efter att sista kroppkakan flutit upp.
11. Servera med lingonsylt, smält smör och gräddmjölk.

Källa: Potatis - Jordens guld