Min lokala hjälte

Görväln-Oskar kan bli Årets kock

Oskar Mendelin, finalist i Årets kock 2017. Foto: Jesper Fermgård.
Oskar Mendelin, kock på Galleriet, är finalist till Årets kock 2017.
Oskar Mendelins maträtt på Årets kock. Foto: Jesper Fermgård.
Maträtten som tog Oskar Mendelin till final består av isterband med fläsk, rödbeta och persiljerot.
Oskar Mendelin, till vardags kock på restaurangen Galleriet på Görvälns slott, är i final i Årets kock.
Förra veckan var han en av de åtta kockar som tog sig vidare och Oskar har börjat förbereda sig för finalen i februari.
Fakta

De gick till final

Johan Backeus, Aveqia, Stockholm

Jesper Bogren, Heaven 23 Gothia Towers, Göteborg

Olle Broström, Fotografiska Stockholm AB, Stockholm

Martin Hansen, Grand Hotel i Lund, Lund

Oskar Mendelin, Galleriet på Görvälns slott, Järfälla

Luqaz Ottosson, Luqaz MAT, Visby

Magnus Persson, Restaurang Hillenberg, Stockholm

Sebastian Thureson, Lilla Ego, Stockholm

Källa: Årets kock

Vid semifinalen den 23 november i Helsingborg i förra veckan serverade Oskar Mendelin isterband med fläsk, rödbeta och persiljerot. Det gick hem hos juryn och han blev en av åtta kockar som gick till finalen.

Hur känns det att ha gått till final?

– Det är lite överrumplande. Man räknar inte med att man ska gå så långt. Det var en rolig överraskning.

Han säger att han var väldigt nervös inför matlagningen men att när det väl började så gick det väldigt lugnt. Oskar Mendelin gillar att laga nordisk mat, något som bland annat märktes i maträtten som tog honom till final.

– Jag tycker om nordisk mat, den kulturen som finns kring det. Jag försöker att tillaga det så ofta jag kan men ibland går det inte, säger han.

– Jag gillar att göra mat som är lättillgängligt. Det är inga konstiga råvaror, man kan köpa de i nästan vilken butik som helst.

Han är född och uppvuxen i Vasa, Finland och började också sitt arbete som kock i hemstaden för elva år sedan. 2008 flyttade han till Stockholm och har blivit kvar här.

– Det är en jätterolig bransch men kanske inte något för den som vill bli rik.

Fakta

Oskar Mendelin

Född: 1987.

Bor: I Vällingby, uppvuxen i Vasa, Finland.

Jobbar: Kock på Galleriet, Görvälns slott.

Tidigare kock på: Hässelby slott, Restaurang Kungsholmen, F12, Le Rouge.

 

Källa: Årets kock

För att få vara med i tävlingen skickar de som ville vara med in recept på en maträtt och en bild på densamma. 40 stycken väljs sedan ut och får laga maträtten i Stockholm inför en jury. 18 av dessa fick sedan vara med i semifinalen i Helsingborg. Samma maträtt görs i alla moment.

För Oskar Mendelins del väntar nu finalen i Årets kock den 2 februari i Malmö. Där blir det nya utmaningar med nya råvaror, som bestäms av juryn.

Hur laddar du upp inför den?

– Jag försöker fokusera så mycket som möjligt och komma med nya idéer. Än vet jag inte vad vi ska göra, vilka koncept eller smaker jag vill använda. Men jag ska få fram nya rätter.

– Det är många sömnlösa nätter kvar, säger han och skrattar.