Axel från Östermalm gick till final

Axel Odelberg är i final i Sveriges Mästerkock.
Axel Odelberg är i final i Sveriges Mästerkock.
På torsdagen blev Axel Odelberg klar för final i TV4:s underhållningsprogram Sveriges Mästerkock.
– Det känns jättehäftigt, det hade jag inte räknat med, säger han ödmjukt.

Utöver att vara duktig när det kommer till matlagningskonsten har han också ett strategiskt sinne. Axel Odelberg berättar att han tittat igenom gamla avsnitt av det populära matlagningsprogrammet inför sin egen medverkan. Hans taktik har varit att hålla sig inom en trygghetszon.

– Det är vad jag lärt mig när jag tittat på tidigare säsonger. Att folk skjuter ut sig själva för att de tar i för hårt. Att prestera på topp är inte det viktigaste, vad som är viktigt är att inte misslyckas, säger Östermalmsbon Axel Odelberg.

Han är förvånad över att det är så tufft som det faktiskt är.

– Det är väldigt annorlunda än jag hade räknat med. Det är hög anspänning och riktig tävling, säger han.

Och nu är han alltså en av 12 personer som får göra upp om den prestigefyllda titeln Sveriges mästerkock.

Matlagningsintresset har han odlat under lång tid och han driver en blogg som handlar om mat. I några år har han dessutom bjudit in människor, vem som helst som vågat anmäla sig, att äta hemma hos honom tillsammans med familjen. Han kallar det för Öppna stolen och anmälningarna strömmar in via hemsidan, inte minst den senaste tiden.

– Problemet är just nu att det kommit in så många anmälningar att man knappt vågar prata om det. Jag får nästan dåligt samvete när jag tänker på att väntetiden är uppe i runt ett år. Jag vill att det ska bli en folkrörelse så att fler gör samma sak, då minskar trycket hos mig, haha.


LÄS MER: Cindy kan bli Sveriges mästerkock