Plantera maten – och se den gro

Trivs din ingefärsplanta ger den riklig skörd.
Trivs din ingefärsplanta ger den riklig skörd.
Sotpotatis i kruka blir som ett litet banzaiträd.
Sotpotatis i kruka blir som ett litet banzaiträd.
Granatäpple.
Granatäpple.
Eva Rönnblom bland citroner.
Eva Rönnblom bland citroner.
Visste du om att det går att odla sötpotatis hemma? Och att så frö från granatäpple, dadel-, ingefära och en massa andra- exotiska frukter som vi äter.

– Det kostar ingenting, blir fina krukväxter och just sötpotatis får man dessutom- bra skörd av.

Det går att odla det mesta även i Sverige. För Eva Rönnblom, trädgårdsjournalist, har det blivit något av en sport. Hon odlar i sitt växthus på tomten i Ulvsunda, i garaget, i källaren, till och med i badkaret, där hon odlar kakao.

– Vi har ett duschrum också, så det är inte så att vi får gå omkring smutsiga, säger Eva. Den här kakaoplantan har en så stor kruka att det inte går att hålla på och lyfta ut den i trädgården varje sommar så den får kampera i badkaret året runt.

På sommarstället på Öland växer ett valnötsträd som Eva sådde 1998. I somras bar det frukt för första gången.

– Vi fick så många goda valnötter!

I Bromma har Eva ett fristående mandelträd som ger massor av mandlar varje sensommar.

Eva har skrivit för Allt om trädgård i många år och gett ut ett flertal odlingsböcker. Nyligen- kom hennes senaste bok; ”Så själv exotiska frukter”, en omarbetad upplaga av originalet som kom 2002.

Grundtanken är barnsligt enkel:

– Ät och njut, spotta ut och så kärnorna, säger Eva Rönnblom.

Det är nu, i mars – april, som man ska så.

– Det är roligt att göra med barnen. Det är lätt att lyckas, man ser snabbt resultat och man grundlägger ett odlingsintresse för livet.

En sötpotatis i jorden i dag ger 10–15 i magen i höst. Spar några knölar av skörden som utsäde till nästa odlingssäsong.

– Sötpotatis är en klätterväxt. Den som vill ha stor skörd låter den klättra på en spaljé. Eller så behåller man den som krukväxt i en liten kruka och klipper ner den till en buske, säger Eva Rönnblom.

Eva har provodlat alla växter som är med i boken, så om du bara har lite tålamod så kommer du också att lyckas driva upp dina egna exotiska växter.

Fakta

Hög tid att förkultivera din knöl

1 Sätt sötpotatisen i såjord i en väldränerad lite större djup kruka, så att halva knölen är ovan jord. Förkultivera i ett varmt och ljust fönster från februari.

2 Sätt ut krukan i slutet av maj eller­ odla vidare i en pallkrage med sandblandad planteringsjord om du vill skörda många sötpotatisar.

3 Vattna regelbundet och rejält, men se till att jorden hinner torka upp mellan varven.

4 Om du vill ha ett högt slingrande växtsätt, kan du sätta ner en spaljé eller några höga blompinnar i krukan. Vill du att växten ska ha ett lägre buskigt utseende så klipper du varje nytt skott över andra eller tredje bladet så att plantan grenar sig.