Polo – persiskt fluffigt ris

Matbloggaren Maryam Madaresi i Liljeholmen lagar persisk vinterfestmat.
Maryam pyntar riset med granatäpplekärnor, en typisk frukt i Yaldafirandet.
Matbloggaren Maryam Madaresi firar Yalda 21 december, det persiska midvintersolståndet.
Lär dig laga ris som man gör i det persiska köket, fluffigt ris som inte klibbar ihop.

För 4 personer

Ingredienser

4 dl basmatiris

2 msk olja

2 msk smör

2 msk salt

1 st potatis eller tunnbröd för att lägga i botten av grytan

0,25 gram saffran

1 msk varmt vatten

Matbloggaren Maryam Madaresi i Liljeholmen lagar persisk vinterfestmat.

I botten av grytan bildas en kaka som kan serveras till maten: risrätten Tadigh med potatis. Foto: Åsa Sommarström

Så här gör du

  1. Skölj riset med vatten ett par gånger. Lägg riset i en bunke och häll på vatten och salt. Riset måste täckas med 7-8 cm vatten, tillsätt saltet. Låt det dra i minst 30 min men gärna över natten.
  2. Koka rikligt med vatten i en gryta eller djup stekpanna, helst teflon. Häll i riset, glöm inte att hälla ut det nu kalla vattnet som riset har stått i. Låt det koka i 5-10 minuter. Rör inte i riset, då det går sönder.
  3. Häll riset i en durkslag och låt vattnet rinna av. Häll 2 msk olja i grytan och lägg i potatisskivor eller tunnbröd i botten av grytan. Därefter häller du på riset.
  4. Sätt grytan på plattan och ha på medelvärme. Efter att riset har börjat ånga, kan du sänka värmen, det tar ca 10 minuter.
  5. Smält smöret, blanda med ca 0,5 dl varmt vatten och häll över hela riset. Lägg en ren duk mellan locket och grytan. Den ska dra i ca 15- 20 min. Duken fångar upp fukt så att riset blir fluffigt.
  6. Det övre riset serveras till en gryta. Riset i botten med potatisbitarna eller brödet kan stjälpas upp på ett fat och serveras som en matig kaka.
  7. Dela upp riset och färga ena halva med saffran som blandas i en matsked varmt vatten. För att få riset att bli blankt kan man ha ett par droppar olja i vattenblandningen.  Varva det gula riset med det vita riset på ett fat för att skapa ett mönster.

Tips!  Dekorera med hackade pistaschenötter och granatäpplekärnor.