Sarma – kåldolmar från Balkan

Jovan Radomir (SVT-hallå och kokboksförfattare) visar julmat från Balkan. Sarma gryta.
Sarma äts på de flesta högtider, dop, bröllop och begravningar på Balkan.
Tv-profilen och kokboksförafattaren Jovan Radomir firar dubbel jul – först svensk och därefter med mat från Balkan.
Den viktigaste rätten för jul så väl som de flesta högtider är sarma, långkokta dolmar gjorda på surkål.

För 4 portioner

Ingredienser

1 surkålshuvud, kan bland annat köpas på Prima Deli i Hötorgshallen

1 gul lök

500 g blandfärs

50 g rökt sidfläsk

200 g rökt bog

1 dl ris

1 tsk salt

1 tsk svartpeppar

1 tsk paprikapulver

Jovan Radomir (SVT-hallå och kokboksförfattare) visar julmat från Balkan.

Sarman har en självklar plats på julbordet när Jovan Radomir firar jul som på Balkan. Foto: Pekka Pääkö

Gör så här

  1. Plocka av bladen från kålhuvudet och skölj dem under kallt vatten.
  2. Skala och hacka löken. Blanda löken och färsen med små tärnade bitar av sidfläsket och den rökta bogen. Tillsätt ris, salt, peppar och paprikapulver. Blanda ingredienserna ordentligt.
  3. Lägg surkålsblad i botten på en stor, djup kastull. Rulla in köttfärsen i surkålsblad, spara några av bladen.
  4. Lägg rullarna på rad i kastrullen tills du fyllt den. Täck över allt med surkålsblad, häll på vatten så att rullarna täcks och låt puttra på medelvärme i 3-4 timmar. Titta till sarman med jämna mellanrum så att den alltid är täckt av vatten.

Tips! Blötlägg surkålshuvudet i några timmar för att få en mildare smak. Du kan krydda sarman med 1 pressad vitlöksklyfta, en nypa chilipulver och hackade morötter.