Semmelderby: Var äter man Solna och Sumpans bästa?

Fettisdagen är här! Ska du köpa semlor i dag? Kolla först in vårt test där vi fingranskat semlor från nio av Solna och Sundbybergs bagerier.

Att en vetebulle med grädde och mandelmassa kan älskas av så många, det står klart. Vi svenskar käkar 40 miljoner semlor per år och säsongen börjar tidigare och tidigare för varje år. Men hur ska den perfekta semlan smaka?

Mitt i:s semmelglada reportrar tog hjälp av de smaksäkra bagerieleverna Ida Carlsson och Agnes Edvardsson på Grillskas gymnasium i Sundbyberg för att ta reda på det.

Årets semla i Solna och Sundbyberg testas

Ida Carlsson och Agnes Edvardsson på Grillskas gymnasium undersökte semlorna noggrant. Foto: Åsa Sommarström.

– Bra grädde, den ska inte vara övervispad. Då blir den grynig och kan smaka smör, säger Ida.

– Jag tycker bullen är viktigast. Den får absolut inte vara degig och gärna ha kardemummasmak, säger Agnes.

Och så mandelmassan då. Helst baserad på hemrostade nötter, gärna med lite crunch i.

Årets semla i Solna och Sundbyberg testas

Varje semla testades i ett blindtest och utifrån fem olika kriterier för att få fram ett samlats betyg. Foto: Åsa Sommarström.

Vinnarsemlan kom från Sumpan

Vi bildade smakpanel och testade semlor från nio av Solna och Sundbybergs bagerier för att kora en vinnare i årets semmelrace. När vi synat, smakat, dissikerat och bedömt alla semlorna kan följande konstateras: På flera bagerier vispas grädden för hårt.

– Det görs för att grädden ska hålla strukturen och formen. Men kanske tänker man inte på att den blir ännu hårdare när den spritsas, säger Agnes.

Årets semla i Solna och Sundbyberg testas

Mitt i:s reportrar tog hjälp av Ida Carlsson och Agnes Edvardsson på Grillskas gymnasium för att utse bästa semlan i Solna och Sundbyberg 2019. Foto: Åsa Sommarström.

Det är snålt tilltaget med mandelmassa på en del håll och – vilket man förstås kan tycka olika om:

– Alla är väldigt stora. Jag skulle inte orka äta upp en hel efter middagen, säger Ida.

Det blev till sist två Sumpansemlor som stod i final med samma betyg. Vi beslöt därför att ta hjälp av bagerielevernas lärare Thomas Palmqvist och Johannes Hageman, bägge med gedigen semmelkunskap, för ett avgörande i duellen.

Vinnare blev Droppens charmiga jättesemla som till slut övertygade experterna, vilka hyllade den mjuka bullen och välsmakande mandelmassan – en perfekt semla!

Årets semla i Solna och Sundbyberg testas

Ida Carlsson och Agnes Edvardsson var hårda men rättvisa domare. Foto: Åsa Sommarström.

Här är alla semmelkandidater:


Kandidat 1: Balders Bröd, Solna centrum, Solna

Årets semla i Solna och Sundbyberg testas

Balders bröd

Utseende: Fin och prydlig. Ger ett okladdigt intryck, mandelmassan är föredömligt dold under grädden.

Vikt: 129 gram

Bulle: Torr, men god smak. Luftig och inte så söt.

Grädde: Bra fluff och fräsch, smaksatt med vanilj.

Mandelmassa: Mycket söt, med vaniljgrädden hade det söta gärna fått tonas ned. Bra crunch!

Pris: 49 kronor

Betyg: 3,5

 

Kandidat 2:  Kosterheds konditori, Huvudstagatan 13, Solna

Årets semla i Solna och Sundbyberg testas

Kosterheds konditori

Utseende: Platt och ser mäktig ut.

Vikt: 205 gram

Bulle: Saftigt bröd med mycket kardemummasmak. Ganska kompakt.

Grädde: På gränsen till för hårt vispad. Bra mängd med svag vaniljsmak.

Mandelmassa: Snålt tilltaget, god, kraftig mandelsmak. Mandelflarn i ger bra tuggmotstånd.

Pris: 43 kronor

Betyg: 3

 

Kandidat 3:  Båhem Bageri, Stråkvägen 1, Solna

Årets semla i Solna och Sundbyberg testas

Båhem Bageri

Utseende: Platt, men ser trevligt hemgjord ut.

Vikt: 139 gram

Bulle: Saftig men inte så mycket smak. Som en fralla.

Grädde: Har vispats för hårt och blivit lite grynig. Smakar inte nygjord.

Mandelmassa: Lagom söt och god. Vi vill ha mer!

Pris: 22 kronor

Betyg: 3

 

Kandidat 4: Konditori Princess, Sturegatan 20, Sundbyberg

Årets semla i Solna och Sundbyberg testas

Konditori Princess

Utseende: Stor! Fina proportioner, snygg.

Vikt: 170 gram

Bulle: Seg och lite tuggig. God och inte så söt.

Grädde: Bra grädde och neutral smak.

Mandelmassa: Slät och lagom sött. God! Minus för att den placerats ovanpå och inte i grop – det kladdar till det.

Pris: 35 kronor

Betyg: 4

 

Kandidat 5: Café Boulevard, Esplanaden 17, Sundbyberg

Årets semla i Solna och Sundbyberg testas

Café Boulevard

Utseende: Lite blek gräddning med snygg och trekantigt lock. Ser mycket aptitlig ut. Snyggast!

Vikt: 167 gram

Bulle: Frasigt lock och luftig bulle. God smak.

Grädde: Något övervispad, men lagom mängd och neutral smak.

Mandelmassa: Väldigt mycket, finfördelad massa. Dröm för den som gillar mandelmassa.

Pris: 35 kronor

Betyg: 4,5

 

Bäst i test: Kandidat 6: Droppens Bageri, Tulegatan 2, Sundbyberg

Årets semla i Solna och Sundbyberg testas

Droppens Bageri

Utseende: Hemmagjort intryck. Sticker ut. Delade åsikter – supersnygg eller slarvig.

Vikt: 163 gram

Bulle: Saftig, snygg gräddning och fint ”pösig”. Jättegod.

Grädde: Luftig och god. Bästa grädden.

Mandelmassa: God med bitar i, smakar hemgjort.

Pris: 37 kronor

Betyg: 5

 

Kandidat 7: Thelins konditori, Landsvägen 62, Sundbyberg

Årets semla i Solna och Sundbyberg testas

Thelins konditori

Utseende: Prydlig, lagom stor. Ser hanterlig ut.

Vikt: 163 gram

Bulle: Smakar köpebulle, svag kardemummasmak. Något torr.

Grädde: Lite övervispad. Smakar som den har stått i kyl lite för länge.

Mandelmassa: Mest nötsmak av alla. Inte så söt. Lite vuxensmak!

Pris: 42 kronor

Betyg: 3

 

Kandidat 8: Bageri Passion, Landsvägen 45, Sundbyberg

Årets semla i Solna och Sundbyberg testas

Bageri Passion

Utseende: Stor, massor med grädde, knepig att ta sig an.

Vikt: 201 gram

Bulle: Bra smak, mycket god. Fin färg.

Grädde: Galet mycket, lite grynig men bra och neutral smak.

Mandelmassa: Stora bitar mandel, lagom söt och bra mängd. Jättegod!

Pris: 42 kronor

Betyg: 4

 

Kandidat 9: Bullens bageri, Ankdammsgatan 36, Solna

Årets semla i Solna och Sundbyberg testas

Bullens bageri

Utseende: Bra proportioner, fin gräddning. Ser smarrig ut.

Vikt: 150 gram

Bulle: Luftig men inte så smakrik, något torr.

Grädde: Övervispad med lätt smörsmak. Hade behövts mer grädde till så stor bulle.

Mandelmassa: Skarp, något artificiell smak.

Pris: 30 kronor

Betyg: 3