Snörade kanelbullar – en Vallentuna-succé

Olof Jönsson anser att hela kanelbullen ska vara saftig.
Olof Jönsson anser att hela kanelbullen ska vara saftig.
Johan Sahlin och Olof Jönsson rullar ihop degnystan till bollar om ska bli kanelbullar.
Johan Sahlin och Olof Jönsson rullar ihop degnystan till bollar om ska bli kanelbullar.
Varje bulle ska väga 100 gram.
Varje bulle ska väga 100 gram.
Hembakta bullar i all ära, men stenugnsbageriet i Vallentuna har tagit fram den perfekta kanelbullen som firas idag.

I köket till stenugnsbageriet i Vallentuna håller Olof Jönsson, Karl Mattsson och Johan Sahlin på att förbereda inför den största bullfestdagen i Sverige.

Totalt ska de kavla ut deg till 3500 kanelbullar som sen ska bakas av i gryningen. Förhoppningen är att antalet ska räcka den här gången:

–  Förra året tog bullarna slut under en timme mitt på dagen, så det vill vi undvika i år, säger Olof Jönsson, bagare och delägare i Vallentuna Stenugnsbageri.

”Smakar bullen nybakt sex timmar senare, har man lyckats”, säger Olof Jönsson.

Hela bullen ska vara saftig

Kanelbullens dag, som varje år inträffar den 4 oktober är en så pass viktig dag för försäljningen, att bagarna på Stenugnsbagriet experimenterade i ett halvår med att få till den perfekta kanelbullen.

Hur den ska smaka råder det inget tvivel om.

–  Ofta är det bara mittpunkten i kanelbullen som är god. Fast vi vill att hela bullen ska vara saftig, smaka mycket kanel och kännas waow, säger Olof Jönsson.

Varje kanelbulle ska väga 100 gram. Foto: Alexander Jacobsson

Tvinnar degen till en boll

Knepet för att undvika att bullen blir torr när den har svalnat, är att tvinna degfransar till ett nystan, i likhet med en boll. På så sätt suger hela bullen till sig kanelfyllningen, och håller sig färsk längre.

– Smakar bullen nybakt sex timmar senare, har man lyckats, säger Olof Jönsson.

Vilka tips kan du till dem som vill baka den perfekta kanelbullen hemma?

– Snåla inte med fyllningen, och låt degen jäsa ordentligt. Tycker man att degen har jäst klart, så kan den säkert jäsa i 30 minuter till. Sen grädda bullarna på hög värme, vi gräddar våra i 250 grader i åtta minuter. Och använd riktigt smör.

Olof Jönsson och Johan Sahlin från Vallentuna Stenugnsbageri hoppas att 3500 bullar ska räcka för att mätta alla kanelbullsälskare den 4 oktober. Foto: Alexander Jacobsson

Fakta

Vem hittade på kanelbullens dag?

  • Firandet av kanelbullen den 4 oktober har vi gjort i Sverige sedan 1999. Dagen initierades av Hembakningsrådet, i samband med deras fyrtioårsjubileum. Tanken var att värna om hembakstraditionen genom att lyfta fram ett älskvärt bakverk, som blev kanelbullen.
Källa: kanelbullensdag.se