Stadsbonden som odlar ekologiskt året om

Förutom vetegräs odlar Christian Gunterberg även ärtskott och solrosskott.
Förutom vetegräs odlar Christian Gunterberg även ärtskott och solrosskott.
Hallå där...

Stadsbonden Christian Gunterberg, 35år, från Hornstull som odlar sitt eget vetegräs.

Sedan ungefär två år tillbaka odlar och säljer Christian Gunterberg sitt eget vetegräs. Odlingen bedriver han året om i en klimatkammare ute i Södertälje. Att oavsett årstid kunna odla ekologiska grödor i jord på det här sättet är han enligt honom själv ensam om i Stockholmsområdet.

Hur började du med den här typen av odling?

– Jag har varit vegetarian sen början av 2000-talet och började efter ett tag att odla vetegräs hemma. Dels för att jag bryr mig om djur och miljö men även för att det var ekonomiskt. I början som vegetarian och vegan väljer man hela tiden bort saker men sedan börjar man lägga till olika guldkorn som finns ute i världen. Jag gick Skillebyholms trädgårdsutbildning och under utbildningen besökte jag Hippocrates hälsoinstitut i USA och fick inspiration till att själv börja odla professionellt.

Kan man kalla dig för en stadsbonde?

– Haha ja, kanske det. Men stadsodlare kanske passar bättre. Jag tror det är framtiden att allt fler stadsbor börjar odla hemma på ett liknande sätt.

Varför är det framtiden?

Det blir en naturlig motreaktion på allt halvfabrikat och farliga ämnen som finns i maten. Allt fler blir intresserade av närodlat och ekologiskt då de bryr sig både om sin egen samt planetens hälsa.

Är inte fokus på hälsomat och hemodling bara en trend som snart är över?

Det tror jag verkligen inte. Det här är ingenting nytt, utan det är snarare back to basic. Att veta var maten kommer ifrån och skaka hand med handlaren eller odla själv är ju hur vi levde förr i tiden.

Men är den här kosten bara hälsosam eller är den också god?

– Huvudmålet är ju att trimma igång kroppen så att hälsan och välmående är på topp. Men en del rynkar på näsan första gången de smakar en vetegrässhot.

För att det inte smakar gott?

– Vissa människor är bara vana vid socker och salt. Det här smakar verkligen natur och det kan vara lite ovant, men det är en vanesak.