Stuvstakillar lagade bäst mat – tog hem SM

Fredrik Kristensen och Pontus Dunström lägger huvudrätten där huvudingrediensen var gös.
Fredrik Kristensen och Pontus Dunström lägger huvudrätten där huvudingrediensen var gös.
Förrätt: Rödbetsbuljong med rödbetscrème, rökt syrad grädde, dragoncrème och vitkålschips.
Förrätt: Rödbetsbuljong med rödbetscrème, rökt syrad grädde, dragoncrème och vitkålschips.
Varmrätt: Rulle på rimmad gösfilé, penslad med honung och bakade ugn, jordärtskocksstomp, jordärtskockschips samt picklad jordärtskocka, bakad blomkål samt råhyvlad blomkål och sås gjord på musselfond med hackade musslor, dill och forellrom.
Varmrätt: Rulle på rimmad gösfilé, penslad med honung och bakade ugn, jordärtskocksstomp, jordärtskockschips samt picklad jordärtskocka, bakad blomkål samt råhyvlad blomkål och sås gjord på musselfond med hackade musslor, dill och forellrom.
Dessert: Crêpe med rostad vit chokladcrunch, brynt smörpulver, mjölksorbet, madeleinekaka, apelsingelé, apelsincrème, rostade hasselnötter samt chokladhasselnötscrème.
Dessert: Crêpe med rostad vit chokladcrunch, brynt smörpulver, mjölksorbet, madeleinekaka, apelsingelé, apelsincrème, rostade hasselnötter samt chokladhasselnötscrème.
Fredrik Kristensen och Pontus Dunström från Stuvsta tog hem guldet i kockklassen vid gymnasie-SM i helgen. Deras trerättersmeny på rödbetssoppa, gös och crêpes föll juryn bäst i smaken.

19-åriga Fredrik Kristensen och Pontus Dunström som pluggar sista året på Stockholms internationella restaurangskola, tog hem guldet i kockklassen vid gymnasie-SM som hölls i Stockholm i helgen.

– Vi jobbade bra tillsammans och presenterade vällagad, gott käk. Det är fantastiskt kul, säger Pontus Dunström, som just nu gör praktik på hyllade krogen Lilla Ego i Vasastan.

Uppgiften var att laga en trerätters och på förhand visste de tävlande att förrätten skulle bestå av rödbetssoppa och att desserten var crêpes. Totalt fick de sex och en halv timma på sig.

– Det känns som två gammaldags val av rätter så vi försökte göra något modernt av det, men ändå hålla det simpelt. Ofta är det godare att inte krångla till det, säger Fredrik Kristensen.

Huvudrätten var en hemlig råvara som de tävlande fick veta var gös bara 30 minuter innan den skulle börja tillagas.

– Vi är båda snabbtänkta så det momentet passade oss perfekt, säger Fredrik Kristensen.

– Det var faktiskt första gången vi tillagade hel gös. Men vi känner oss trygga med fisk och detsamma gäller resten av råvarukorgen som bland annat innehöll blomkål, jordärtskocka och musslor, säger Pontus Dunström.

De har inte fått hela motiveringen från juryn på varför just de vann, men själva tror de att det beror på att de är så samspelta.

– Vi har varit bästa kompisar länge, så vi förstår varandra och kompletterar varandra bra, säger Fredrik Kristensen.

Nu får de chans att kvala till att representera Sverige i Nordiska mästerskapet 2017, som arrangeras i Finland. Kvalar gör de mot tvåan och trean som de just besegrade.

Fredrik Kristensen jobbar vid sidan av skolan på Yolo i Djursholm och han är också elev i kocklandslaget som tävlar i OS i Erfurt i oktober 2016.