Här är Solna-Sundbybergs bästa semlor
Kavla upp ärmarna, stryk middagsplanerna och häng med på Mitt i:s jakt på den perfekta semlan i det starka semmelfästet Solna-Sundbyberg!
Att provsmaka semlor är vanskligt. Smaken är ju som bekant lik baken – särad. Men vi kunde ändå inte låta bli att ge oss ut på byn för att – om än högst subjektivt – bedöma Solna-Sundbybergs semmelutbud. Alla bagerier får såklart inte plats, utan vi har gjort ett urval i floran.
Juryns ordförande Jojje, född och uppvuxen på Solna-Sundbybergssemlor, föredrar det mer rustika, medan redaktionens mesta gottegris Narmin tycker om mer välsvarvade bullar. Sportreportern Tomas och vikarien Robin har mer råvarufokus.
Efter att ha ätit sig igenom inte mindre än nio bullar var det till slut två som utmärkte sig lite särskilt hos juryn.
Droppens supertunga hamburgersemla – och Bullens perfekta fluffiga rundel, fick högt betyg då den höll en bra balans mellan deg, grädde och mandelmassa.
Här är juryns omdömen
Bullens bageri, Ankdammsgatan 36
156 gram, 28 kronor
Utseende: Hög och snygg. Generöst med florsocker. Ser härligt hembakt ut.
Bulle: Saftig. Bra kardemummasmak.
Grädde: Smakar äkta, fluffig och rikligt med grädde.
Mandel: Mycket nötsmak, inte för söt. Fast, lite grov konsistens.
Bullens semla. Foto Åsa Sommarström
Båhem bageri, Stråkvägen 1
146 gram, 20 kronor
Utseende: Klassisk. Lite klumpig. Ser mycket aptitlig ut.
Bulle: Torr, smakar inte så mycket. Har den stått framme sedan igår?
Grädde: Syrlig, något metallisk smak. Inte godkänd.
Mandel: God, lagom söt. Hade gärna fått vara mer.
Båhems semla. Foto Åsa Sommarström
Bergis Bageri och Bar, Björnstigen 34
101 gram, 26 kronor
Utseende: Gullig gräddbomb! Ganska liten, ser lite fuktig ut. Ser ut som en fralla.
Bulle: Hög fin, bra bulle. Mycket kardemummasmak. I sötaste laget.
Grädde: Söt, ganska fast grädde med florsockertouch. Smakar nyvispad.
Mandel: Mycket mandelmassa. En hel mandel i en semla.
Bergis semla. Foto Åsa Sommarström
Balders bröd, Solna centrum
121 gram, 42 kronor
Utseende: Väldigt klassisk, överdimensionerad nederdel.
Bulle: Ingen kardemummasmak, luftig men något torr. Mycket bröd.
Grädde: Lösvispad grädde, försvinner i gommen. Fräsch.
Mandel: Smakar vanilj. Väldigt slät och sockrig.
Balders semla. Foto Åsa Sommarström
Droppens bageri, Tulegatan 2
147 gram, 35 kronor
Utseende: Rolig, lite egen. Ser ut som en hamburgare. Personlig, men ser lite svåräten ut.
Bulle: Mjuk och luftig. Bra kardemummasmak.
Grädde: Hög, tjock grädde, mer än halva semlan är grädde. Godaste grädden.
Mandel: Lagom dos. Perfekt konsistens – len med mandelbitar.
Droppens semla. Foto Åsa Sommarström
Café Boulevard, Esplanaden 17
135 gram, 35 kronor
Utseende: Skolexempel, perfekt look. Snygga proportioner. ”Östermalms-semla”.
Bulle: Fluffigt bröd, lite smaklöst. Saknar kardemumma.
Grädde: Smakar kylskåp. Bra mängd.
Mandel: Bästa mandelmassan, inte för söt, nötig. Smakar pistage.
Boulevards semla. Foto Åsa Sommarström
Bageri Passion, Landsvägen 45
204 gram, 40 kronor
Utseende: Ser härlig ut. Mycket av allt. Stor! Alla lager syns, ser generöst ut.
Bulle: Saftig, ganska kompakt bulle. Prickig = kardemummabomb!
Grädde: Snyggt spritsad, mycket generöst. Bra fluff, neutral smak.
Mandel: Nötig, len. Såg mer ut än vad det var.
Passions semla. Foto Åsa Sommarström
Princess, Sturegatan 20
137 gram, 35 kronor
Utseende: Platt, lite barnslig. Ser fint hemgjord ut.
Bulle: Lite blek, svag kardemummasmak. Neutral. Lagom storlek.
Grädde: Generöst med grädde. Smakar inte nygjord.
Mandel: Mycket söt, knastrar i munnen. Sockrig.
Semlan från Princess. Foto Åsa Sommarström
Thelins konditori, Landsvägen 62
116 gram, 38 kronor
Utseende: Liten och rar. Ojämnt skuren. Mycket florsocker. Ser trevlig ut.
Bulle: Luftig, mycket neutral. Sticker inte ut. Lite bränd eftersmak?
Grädde: Smakar sprejgrädde. Fast konsistens. Lite snålt tilltaget.
Mandel: Jättegod. Grov och mycket nötsmak.
Thelins semla. Foto Åsa Sommarström