Byt område
Semla.
Semla.
Jojje, Narmin, Tomas och Robin testade semlor tills grädden sprutade ur öronen.
Jojje, Narmin, Tomas och Robin testade semlor tills grädden sprutade ur öronen.

Här är Solna-Sundbybergs bästa semlor

Mat Idag är det fettisdagen!
Kavla upp ärmarna, stryk middagsplanerna och häng med på Mitt i:s jakt på den perfekta semlan i det starka semmelfästet Solna-Sundbyberg!

Att provsmaka semlor är vanskligt. Smaken är ju som bekant lik baken – särad. Men vi kunde ändå inte låta bli att ge oss ut på byn för att – om än högst subjektivt – bedöma Solna-Sundbybergs semmelutbud. Alla bagerier får såklart inte plats, utan vi har gjort ett urval i floran.

Juryns ordförande Jojje, född och uppvuxen på Solna-Sundbybergssemlor, föredrar det mer rustika, medan redaktionens mesta gottegris Narmin tycker om mer välsvarvade bullar. Sportreportern Tomas och vikarien Robin har mer råvarufokus.

Efter att ha ätit sig igenom inte mindre än nio bullar var det till slut två som utmärkte sig lite särskilt hos juryn.

Droppens supertunga hamburgersemla – och Bullens perfekta fluffiga rundel, fick högt betyg då den höll en bra balans mellan deg, grädde och mandelmassa.

Här är juryns omdömen

Bullens bageri, Ankdammsgatan 36

156 gram, 28 kronor

Utseende: Hög och snygg. Generöst med florsocker. Ser härligt hembakt ut.
Bulle: Saftig. Bra kardemummasmak.
Grädde: Smakar äkta, fluffig och rikligt med grädde.
Mandel: Mycket nötsmak, inte för söt. Fast, lite grov konsistens.

semla1;fastlagsbulle;fettisdagsbulle;fettisdag;test;bulle;bakverk;foto Åsa Sommarström

Bullens semla. Foto Åsa Sommarström

Båhem bageri, Stråkvägen 1

146 gram, 20 kronor

Utseende: Klassisk. Lite klumpig. Ser mycket aptitlig ut.
Bulle: Torr, smakar inte så mycket. Har den stått framme sedan igår?
Grädde: Syrlig, något metallisk smak. Inte godkänd.
Mandel: God, lagom söt. Hade gärna fått vara mer.

semla2;fastlagsbulle;fettisdagsbulle;fettisdag;test;bulle;bakverk;foto Åsa Sommarström

Båhems semla. Foto Åsa Sommarström

Bergis Bageri och Bar, Björnstigen 34

101 gram, 26 kronor

Utseende: Gullig gräddbomb! Ganska liten, ser lite fuktig ut. Ser ut som en fralla.
Bulle: Hög fin, bra bulle. Mycket kardemummasmak. I sötaste laget.
Grädde: Söt, ganska fast grädde med florsockertouch. Smakar nyvispad.
Mandel: Mycket mandelmassa. En hel mandel i en semla.

semla3;fastlagsbulle;fettisdagsbulle;fettisdag;test;bulle;bakverk;foto Åsa Sommarström

Bergis semla. Foto Åsa Sommarström

Balders bröd, Solna centrum

121 gram, 42 kronor

Utseende: Väldigt klassisk, överdimensionerad nederdel.
Bulle: Ingen kardemummasmak, luftig men något torr. Mycket bröd.
Grädde: Lösvispad grädde, försvinner i gommen. Fräsch.
Mandel: Smakar vanilj. Väldigt slät och sockrig.

semla4;fastlagsbulle;fettisdagsbulle;fettisdag;test;bulle;bakverk;foto Åsa Sommarström

Balders semla. Foto Åsa Sommarström

Droppens bageri, Tulegatan 2

147 gram, 35 kronor

Utseende: Rolig, lite egen. Ser ut som en hamburgare. Personlig, men ser lite svåräten ut.
Bulle: Mjuk och luftig. Bra kardemummasmak.
Grädde: Hög, tjock grädde, mer än halva semlan är grädde. Godaste grädden.
Mandel: Lagom dos. Perfekt konsistens – len med mandelbitar.

semla5;fastlagsbulle;fettisdagsbulle;fettisdag;test;bulle;bakverk;foto Åsa Sommarström

Droppens semla. Foto Åsa Sommarström

Café Boulevard, Esplanaden 17

135 gram, 35 kronor

Utseende: Skolexempel, perfekt look. Snygga proportioner. ”Östermalms-semla”.
Bulle: Fluffigt bröd, lite smaklöst. Saknar kardemumma.
Grädde: Smakar kylskåp. Bra mängd.
Mandel: Bästa mandelmassan, inte för söt, nötig. Smakar pistage.

semla6;fastlagsbulle;fettisdagsbulle;fettisdag;test;bulle;bakverk;foto Åsa Sommarström

Boulevards semla. Foto Åsa Sommarström

Bageri Passion, Landsvägen 45

204 gram, 40 kronor

Utseende: Ser härlig ut. Mycket av allt. Stor! Alla lager syns, ser generöst ut.
Bulle: Saftig, ganska kompakt bulle. Prickig = kardemummabomb!
Grädde: Snyggt spritsad, mycket generöst. Bra fluff, neutral smak.
Mandel: Nötig, len. Såg mer ut än vad det var.

semla7;fastlagsbulle;fettisdagsbulle;fettisdag;test;bulle;bakverk;foto Åsa Sommarström

Passions semla. Foto Åsa Sommarström

Princess, Sturegatan 20

137 gram, 35 kronor

Utseende: Platt, lite barnslig. Ser fint hemgjord ut.
Bulle: Lite blek, svag kardemummasmak. Neutral. Lagom storlek.
Grädde: Generöst med grädde. Smakar inte nygjord.
Mandel: Mycket söt, knastrar i munnen. Sockrig.

semla8;fastlagsbulle;fettisdagsbulle;fettisdag;test;bulle;bakverk;foto Åsa Sommarström

Semlan från Princess. Foto Åsa Sommarström

Thelins konditori, Landsvägen 62

116 gram, 38 kronor

Utseende: Liten och rar. Ojämnt skuren. Mycket florsocker. Ser trevlig ut.
Bulle: Luftig, mycket neutral. Sticker inte ut. Lite bränd eftersmak?
Grädde: Smakar sprejgrädde. Fast konsistens. Lite snålt tilltaget.
Mandel: Jättegod. Grov och mycket nötsmak.

semla9;fastlagsbulle;fettisdagsbulle;fettisdag;test;bulle;bakverk;foto Åsa Sommarström

Thelins semla. Foto Åsa Sommarström

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Upplands Väsby

Sjukvård

Nu ska cheferna avlasta förlossningsvården

Brott

Sa till stenkastare – blev slagen i ansiktet

Morgonkollen

Skottlossning vid nattklubb

Reportage

De har gympat sen 80-talet

Brott

Tvingades ta ut pengar från bankomat

Morgonkollen

20-åring dödad i skottlossning