Topplacering i pizza-SM för Vallentunabo

Vallentunabon Giorgio Paoli knep andraplatsen i pizza-SM.
Vallentunabon Giorgio Paoli knep andraplatsen i pizza-SM.
Vallentunabon Giorgio Paoli, 40, knep silvermedaljen i årets pizza-SM. Inte illa med tanke på att han tidigare bara har bakat pizza hemma.
– Det var min fru som uppmanade mig att delta. Hon känner till min passion för pizza, säger han.

Nu är Sveriges bästa pizzabagare korad.

26 april hölls för 12:e året i rad finalen i pizza-SM, arrangerat av tidningen Fast Food Magazine.

De fyra finalisterna möttes i en kraftmätning i pizzabak och på förstaplats kom Amir Bozaghian från Umeå – men på en hedersvärd andraplats hittar vi Vallentunabon Giorgio Paoli, 40.

– Det var väldigt kul att få vara med och tävla, säger han.

Ett av tävlingsmomenten var att göra en klassisk margherita – givetvis förfinad till perfektion.

På den andra pizzan fick deltagarna själva bestämma ingredienserna. Giorgios silvermedaljspizza var en så kallade pizza bianco, utan tomatsås.

Toppingen bestod av karamelliserad rödlök, ekologisk ricotta, gorgonzola och salsiccia.

– Kombinationen av två starka och två söta smaker går väldigt bra ihop, säger han.

Hobbybagare

Giorigio säger att han är mycket nöjd över sin andraplatsplacering – inte minst med tanke på att han faktiskt bara är hobbybagare.

– Jag jobbar inom finansbranschen och har bara bakat pizza hemma tidigare. Det var min fru som uppmanade mig att delta. Hon känner till min passion för pizza, säger han.

Giorgios tävlingspizza. Foto: Mikael Gustavsen

Efter vinsten har många hört av sig och uppmanat honom att öppna en egen pizzeria, men för tillfället har han inga tankar på att byta bransch.

– Jag tänker fortsätta fokusera på min nuvarande karriär, men i framtiden vet man aldrig, säger han och skrattar.

Att ställa upp i SM även nästa år tänker han dock göra, och då är det degen som står i fokus för att lyckas knipa förstaplatsen.

– Det jag ska göra annorlunda är att låta den jäsa ännu längre. Nu lät jag den ligga i ett dygn – nästa år blir det minst 48 timmar, säger han.

Om Vallentunas pizzautbud vill han inte uttala sig.

– Jag har bara provat en. Jag gillar att göra min pizza själv.

Fakta

Kort om Giorgio Paoli

Giorgio Paoli är 40 år och bor i Uthamra i Vallentuna tillsammans med sin fru och sina två döttrar.

Han favoritpizza är margherita: ”Den är simpel men väldigt god. Kombinationen av färska tomater, mozzarella och bra deg – det är allt som behövs.”