Truckarna överger stadens gator

Kreolska Le truck när de lämnade tillbaka sitt tillstånd i oktober för att istället stå på privat mark i överenskommelse med fastighetsägarna.
Kreolska Le truck när de lämnade tillbaka sitt tillstånd i oktober för att istället stå på privat mark i överenskommelse med fastighetsägarna.
El Taco truck lämnade tillbaka sitt foodtrucktillstånd eftersom lönsamheten på staden gator är för dålig.
El Taco truck lämnade tillbaka sitt foodtrucktillstånd eftersom lönsamheten på staden gator är för dålig.
För dyrt och för trångt. Flera foodtruckar har redan övergivit stadens gator till förmån för privat mark. Nu är det fler som tänker göra likadant, visar Mitt i:s enkät.

Sedan avgiften höjdes för ett år sedan har 22 truckar lämnat tillbaka sina tillstånd och minst sex till kommer att avstå från att förlänga sina tillstånd när de löper ut i vår, visar en enkät som Mitt i skickat till samtliga foodtruckinnehavare.

Så här resonerade kreolska Le truck när de lämnade tillbaka sitt tillstånd i oktober.

”Vi insåg att vi inte längre utnyttjade det. Under våren-hösten blev det svårare att få någon kontinuitet. Antalet truckar ökade och de platser vi arbetat in blev överutnyttjade och det blev omöjligt att följa något schema. I stället satsade vi på platser i direktkontakt med fastighetsförvaltare”, skriver ägaren Cecilia Sandling i sitt svar på Mitt i:s enkät.

LÄS MER: Foodtruckarna kastar in handduken

El Taco truck, som i dag blivit fyra truckar, har gjort likadant. De lämnade i höstas tillbaka sitt tillstånd att sälja på stadens gator. Lönsamheten hade blivit för dålig. Nu satsar de istället helhjärtat på catering vid event och på sina fasta restauranger och där går det desto bättre.

Nu är det fler foodtrucks som gör likadant.

Bart Brolin som driver trucken Vegan soul train, märkte att han allt oftare ställde upp sin foodtruck på privata fastighetsägares mark, vilket har medfört nya avgifter ovanpå de 30 000 kronor om året som han betalar till staden för sitt tillstånd. När det löper ut om två veckor kommer han inte att förlänga det.

– Kostnaden för tillståndet är orimligt hög i proportion till vad det omfattar. Nu satsar vi satsar på ny strategi och kommer köra endast food courts och privat mark med fast schema, säger han.

Foodtrucken The italian cousins gör likadant.

”Vi kommer inte förnya vårt tillstånd. Resten av året kommer vi istället enbart stå på food courts och privata events. Där är det vanligtvis mer människor”, skriver ägarna i ett mejl till Mitt i.

LÄS MER: Här är vårens nya foodtruckar