Vallmorulltårta

Jovan Radomir (SVT-hallå och kokboksförfattare) visar julmat från Balkan.
Jovan pudrar rulltårtan med vaniljsocker.
Tv-profilen och kokboksförafattaren Jovan Radomir firar dubbel jul – först svensk och därefter med mat från Balkan.
Lär dig laga vallmorulltårta, en mustig kaka med mycket karaktär.

Ingredienser

Fyllning:

1/2 dl mjölk

200 g malda blå vallmofrön

1 msk aprikosmarmelad

75 g socker

1/2 tsk vaniljsocker

(1 msk mörk rom)

Deg:

75 g margarin

1 dl mjölk

1/4 pkt jäst

1/2 krm salt

25 g socker

1/4 dl rivet citronskal

1/2 tsk vaniljsocker

1 ägg

200 g vetemjöl

Gör så här

  1. Värm upp mjölken och tillsätt den malda vallmon, aprikosmarmelad, socker, vaniljsocker och eventuellt rom under omrörning. Ställ fyllningen åt sidan.
  2. Smält margarinet och tillsätt mjölken.
  3. Smula jästen i en degbunke och det smälta margarinet över jästen under omrörning. Rör tills jästen har lösts upp.
  4. Tillsätt saltet, sockret, citronskalet, vaniljsockret, ägget, och större delen av mjölet. Arbeta degen för hand tills degen släpper från bunkens kanter. Täck över degen och låt den jäsa i 40-50 minuter.
  5. Knåda degen med resten av mjölet tills den är blank och smidig. Kavla ut degen till 1 cm tjocklek. Sprid ut vallmofyllningen och rulla ihop degen. Lägg rullen i en smörad form med skarven intill ena kanten. Låt rullen jäsa under en kökshanduk i 30 minuter.
  6. Pensla rullen med ett uppvispat ägg och grädda den i ugnen på 180 grader i cirka 50 minuter. Låt svalna innan servering.

Tips! Du kan pudra rullen med vaniljsocker som dekoration.