”Vi är överlyckliga”

Carl Ishizaki tog en selfie i Köpenhamn.
Carl Ishizaki tog en selfie i Köpenhamn.
Vi fick tag på Carl Ishizaki, som driver Sushi Sho på Upplandsgatan och i dag fick reda på att restaurangen får en Michelinstjärna. Han är just nu i Köpenhamn, där han i kväll ska gå på bankett och få sin utmärkelse.

Hur känns det?

– Vi är överlyckliga. Det är helt makalöst att ha fått det här erkännandet. Speciellt när ingen annan trott det var möjligt. Det här är ingen penningko. Det ger så mycket mening att ha ett ställe som man hela tiden försöker förbättra. Vi gjorde ingen medveten satsning på att få en stjärna. Men att bli bäst i Norden var ett uttalat mål.

Så hur väntat var det här?

– Guide Michelin kom in och berättade att vi var med i räkningen. Men sedan har det varit vadslagningar om vinnarna och där har vi inte figurerat. Så nej, jag trodde aldrig att ett ställe som serverar sushi i Stockholm skulle få en stjärna.

Vad skiljer ut er sushi från mängden?

– Alla vet vad sushi är, men samtidigt gör ingen det. Vi gör den på riktigt. Rent, avskalat, och med fokus på råvarorna. Men jag har också syndat, använt toppings och så. Jag var kökschef på Akki Sushi vid Medborgarplatsen i fem år. Det är inget fel på sushi i låda, men för mig är sushi mer än så.

Hur då?

– Vi har bara en meny, en avsmakningsmeny för 485 kronor med både smårätter och nigiribitar. De flesta använder kaliforniskt ris i sin sushi. Då får man inte samma konsistens och smak. Vi har japanskt ris. Och vi använder riktig vinäger, inte industriellt framställd. Temperaturerna är också viktiga, du får kroppstempererat ris och fisk som inte är kylskåpskall. Den där balansen är så flyktig. Väntar man en minut är det inte samma sak.

Har ni blivit nedringda av folk som vill boka bord nu?

– Ja, det plingar mycket i telefonen. Det står ”99+ samtal ” på den just nu. Min kollega på restaurangen har slutat svara.