Kris i förlossningsvården

51 gravida skickades vidare till andra BB under förra veckan..
51 gravida skickades vidare till andra BB under förra veckan..
Sommar, semester och babyboom gör att länets förlossningsavdelningar är fulla, DO säger att det inte var diskriminering när friskolan separerade pojkar och flickor, S vill sätta stopp för sexistisk reklam i kollektivtrafiken. Temperaturen håller i sig och det blir badväder idag igen – det här är morgonens nyheter.

Kris i förlossningsvården – 51 gravida skickades vidare

Sommar och semester innebär i vanlig ordning en pressad situation på länets förlossningsavdelningar, som dessutom blivit en färre sedan BB Sophia stängde förra året. Under förra veckan hänvisades 51 gravida i Stockholm till andra sjukhus, och barnmorskor vittnar om en oerhört stressig arbetsmiljö.

Friskolans bussplaceringar var inte diskriminering

Under våren avslöjade TV4:s Kalla fakta att friskolan Al-Azhar i Vällingby lät pojkar sitta fram, och flickor sitta bak i skolbussen. Skolan fick mycket kritik och avslöjandet väckte stor debatt. Nu har Diskrimineringsombudsmannen granskat ärendet, men funnit att ingen överträdelse av diskrimineringslagen har skett.

Stopp för sexistisk reklam i kollektivtrafiken?

Stockholms läns Socialdemokrater vill sätta stopp för könsdiskriminerande reklam i kollektivtrafiken – riktlinjer som redan finns i exempelvis London. Landstingsrådet Kristoffer Tamson (M) håller inte med, utan tycker att den nuvarande lagstiftningen räcker.

Slutet för jättelokan?

Jättelokan, eller björnlokan som den också kallas, har de senaste åren spritt ut sig rejält över Stockholm. Växten, som till utseendet liknar hundkex, är giftig för människor och slår ut andra växtarter i naturen. Många kommuner har redan handlingsplaner för att bli av med växten, men från och med den 3 augusti i år EU-klassas arten som invasiv. Det innebär att Sverige måste ha en nationell plan för att bli av med växten.

Badvädret håller i sig

Idag blir det halvklart, men SMHI gör gällande att temperaturen ändå kommer hålla sig uppåt 20 grader – ungefär som det varit hittills under veckan. De mörka molnen riskerar att skrämma bort en och annan badgäst, men den som är uthållig eller bara befinner sig på rätt plats i länet får ändå se en hel del sol under dagen.