Akut polisinsats för mer trygghet i city

När problemen eskalerade i Klarakvarteren under sommaren bestämde sig polisen för göra en insats. Nu har tryggheten ökat.
Snart är det dags för nya tunnelbanelinjer att börja byggas.
Äldre som tvingas vänta på försenad färdtjänst kompenseras med biobiljetter.
Det är några av fredagens största Stockholmsnyheter.

Akutinsats av polisen för att öka tryggheten i city

Under sommaren har problemen med öppen droghandel, missbrukare och utsatta unga eskalerat i Klarakvarteren. Polisen har därför gjort en akutinsats i området.

– Något behövde göras för att återta marken och göra Klarakvarteren trygga för allmänheten och för dem som arbetar där, säger Måns Gauffin, kommunpolis och biträdande polisinsatschef i lokalpolisområde Norrmalm.

Fler poliser har under insatsen befunnit sig på platsen och olika aktörer har samverkat för att snabbt kunna åtgärda brister.

”Företagare och allmänhet upplever att Klarakvarteren blivit tryggare”, skriver polisen på sin hemsida.

Nästa år börjar nya tunnelbanan byggas

Det är snart dags att sätta spaden i jorden – i augusti ska den nya tunnelbanan till Barkarby i Järfälla börja byggas. Under samma period ska också den nya gula linjen mellan Odenplan och Arena staden börja byggas. Det rapporterar SVT.

– Om arbetet går som det ska, kommer de här två linjerna att kunna öppna för trafik år 2024. Men även grenarna ut mot Nacka och Söderort kommer att börja byggas ganska snart, säger Stefan Persson, landstingets planeringschef för tunnelbanan till SVT.

Äldre får biobiljetter när färdtjänsten inte kommer

Förseningar inom färdtjänsten ökar. I vissa fall tvingas äldre vänta i timmar på att färdtjänstbilen ska dyka upp. Som plåster på såren ger färdtjänstsbolaget bort biobiljetter.

Extra resurser för att få stopp på mobbning

Efter larm om mobbning agerar kommunen Danderyds kommun.  Inga incidentrapporter har har kommit in från kritiserade Baldersskolan förrän i år. Nu agerar kommunen mot mobbningen och resurser för att bistå rektorn kopplas in.

Hockeylegendar sörjer Hovet

Hockeylegendaren Börje Salming sörjer att Hovet ska rivas.
– Tråkigt! Jag har många fina minnen därifrån. Jag tror det blir sämre för många aktörer, säger han.

Tjejer som vågar ge full gas

Under höstlovet har ett gäng tjejer fått lära sig att köra gokart med målet att köra som en tjej. Det vill säga snabbt, smart och utan rädsla för fart.
Bakom kursen ”Driving like a girl” står 15-åriga Maja Hallén Fellenius, en av Sveriges snabbaste racingtjejer.

Sätras unga fixade sitt eget häng

Sätra centrum har länge haft problem med droghandel, snatterier och ungdomsgäng som får människor att känna sig otrygga. Men nu kraftsamlar goda krafter för att göra centrum tryggare. I veckan öppnade Trygga Sätra, en ungdomsgård för alla över 15 år. De unga har själva hjälpt till att fixa den.

Solig höstdag att vänta

Dagen bjuder på soligt väder, men framåt eftermiddagen kan molnigheten öka. Temperaturen blir mellan fem och sju plusgrader, enligt SMHI.