Ambulanser omdirigeras efter teknikkrasch

Karolinska sjukhuset entré
Tekniken på Karolinska kraschade. Vissa ambulanser omdirigeras även under onsdagsmorgonen.
Tekniken på Nya Karolinska kraschade. M-topp i Stockholm anklagas för sextrakasserier – avgår. Två män anhållna för mord i Bromma. 4000 journalister i upprop.
Här är några av nattens och morgonens nyheter.

Tekniken på nya Karolinska kraschade

Karolinska universitetssjukhuset i Solna gick igår upp i stabsläge vid klockan 16.45. Sjukhuset hade stora tekniska problem och gick över till manuella rutiner.

Ambulanser med hjärtpatienter styrdes om till andra sjukhus. Omdirigering av ambulanser avseende vissa patienter kommer att fortsätta under onsdagens morgonen.

På sin hemsida uppgav chefläkare Maria Björnstedt Bennemo att det var en nätverksstörning som påverkar sjukhuset.

”IT arbetar med högsta prioritet på att lösa de tekniska problemen tillsammans med leverantören”, skrev hon.

Enligt Dagens Nyheter fick personal inte lämna sin arbetsplats. Elektroniken hade kraschat. Personalen på hjärtintensiven fick inte gå hem, utan övervakade patienterna vid sängarna.

Vid klockan 22 under tisdagskvällen meddelade Karolinskas presstjänst att problemen var åtgärdade.

 

Två anhållna för dödsskjutning i Bromma

Två män i 30-årsåldern har anhållits misstänkt för inblandning i måndagens brutala dödsskjutning i Bromma, skriver TT.

En av männen greps på måndagskvällen vid en stor polisinsats på Arlanda flygplats och den andre greps senare under natten.

– De är anhållna misstänkta för medhjälp till mord, säger kammaråklagare Carolina Frohm till TT.

En man sköts ihjäl i en bil på Bällstavägen i Mariehäll i Bromma vid lunchtid på måndagen. Han besköts från ett annat fordon under en biljakt. Den misstänkta flyktbilen hittades en stund senare brinnande vid Ängbybadet.

M-topp i Stockholm anklagas för sextrakasserier – avgår

En moderat kommunpolitiker avgår efter att ha anklagats för sexuella trakasserier mot flera personer, uppger källor till SVT Nyheter. Moderaternas kanslichef i Stockholms län bekräftar att personen lämnar alla sina uppdrag.

Politikern har haft förtroendeuppdrag i Stockholms stad och en anställning inom Moderaterna i Stockholms läns landsting.

Flera personer anklagar personen för sexuella trakasserier. Händelserna ska bland annat ha skett vid en av Moderata ungdomsförbundets stämmor, enligt källor till SVT Nyheter.

Karolinska värvar sjuksköterskor i Grekland

Karolinska universitetssjukhuset har lagt ner 880 000 kronor på att rekrytera tolv sjuksköterskor i Grekland, rapporterar Dagens Nyheter.

Två resor till Grekland kostade runt 100 000 kronor för de elva personerna i rekryteringsgruppen som bodde på fem- och fyrstjärniga hotell.

4000 kvinnliga journalister i upprop mot sexuella trakasserier

”Vi tänker inte vara tysta längre. Nu lägger vi skulden där den hör hemma.”

Över 4 000 kvinnliga journalister ställer sig bakom uppropet med namnet #deadline och några vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier på redaktionerna.

– En skrämmande stor mängd vittnesmål, säger journalistförbundets ordförande Jonas Nordling, till Expressen. 

Bästa skyltarna i Stockholm utsedda

Den populär tävlingen Lysande skylt avgjordes igår. Även priset Stockholms skyltpris delades ut.

Thåström spelar ikväll

Med ett förflutet i bland annat Ebba Grön och Imperiet har han varit högaktuell i fyra decennier, ikväll klockan 20 på Cirkus spelar Thåström.

Vädret – regn på eftermiddagen

Idag väntas snöfall, som under eftermiddagen och kvällen alltmer övergår i regn, med temperaturer på mellan 0 och 4 grader. Blåsigt med sydostlig vind som ökar till frisk eller lokalt hård vid kusten.