Anmälningar om brister i vården ökar

Anmälningarna om brister i vården ökade med 25 procent förra året.
Anmälningarna om brister i vården ökade med 25 procent förra året.
Anmälningarna om brister i vården ökade med 25 procent i Stockholms län förra året.
Efter ett jättebeslag av cannabis värt 18 miljoner kronor åtalas en man nu. Knarket hittades när polisen sökte igenom en skåpbil i Botkyrka.
Det är några av nattens och morgonens nyheter i Stockholmsområdet.

Anmälningarna till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) ökade med 25 procent förra året, det rapporterar Sveriges Radio. Enligt SR är det framförallt anmälningar som gälller primärvården som ökat. I faktiska tal inkom 400 fler anmälningar till IVO år 2017 än året före. Fler kvinnor än män anmäler brister.

– Min mamma gick bort alldeles i onödan. Det kunde ha förhindrats och hon kunde levt många år till. Det är förbannat onödigt och jäkligt ledsamt, säger Karin som egentligen heter något annat till SR.

Skåpbil var full av knark – värt 18 miljoner kronor

Efter ett jättebeslag av narkotika är en man i 40-årsåldern nu åtalad för synnerligen grovt narkotikabrott. I april förra året sökte polisen igenom en vit skåpbil och hittade narkotikan, bland annat i lönnutrymmen. Enligt åklagaren Charlotte Ahlberg skulle narkotikan levereras till adresser i Botkyrka och Haninge.

– Gatuvärdet ligger på 18 miljoner kronor, säger åklagaren Charlotte Ahlberg.

Maskerade personer slog sönder restaurang

Flera maskerade män gick på torsdagskvällen in på en restaurang i Haninge. Här slog de sönder delar av inredningen. Polisen fick larmet strax före klockan 21 på kvällen. Enligt polisen ska personerna som var minst fyra till antalet sedan ha försvunnit i bil i riktning mot kommunhuset i Haninge. Sent på kvällen var fortfarande ingen gripen.

Varning för halt väglag

Det är varning för halt väglag i Stockholmsområdet i dag. I övrigt såg biltrafiken ut att flyta på bra strax före klockan sju på morgonen.

– Ingen trafikolycka inrapporterad, säger Mats Almqvist, vakthavande befäl vid länskommunikationscentralen.

Kollektivtrafiken ser också ut att i stort flyta på. Enligt SL är pendeltåg på linje 41X inställda mellan Flemingsberg och Tumba, och trafikerar endast mellan Flemingsberg och Märsta på grund av växelfel i Tumba. Resenärer på sträckan Flemingsberg – Tumba och omvänt hänvisas istället att åka med pendeltåg på linje 40.

Lite mildare väder

Temperaturen på morgonen börjar med 7-8 minusgrader för att sedan stiga något under dagen. Kring lunch ligger temperaturen enligt SMHI på minus 4 grader för att sedan sjunka igen. Förmiddagen blir molnig, men under eftermiddagen tittar solen fram en del bland molnen.